Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En show fylld med lassokastning, dressyr och gymnaster på hästryggen

Annons

I helgen avlöste hästkrafterna varandra på Lugnet i Falun. Lördagens DAK-marknad följdes upp med söndagens arrangemang Ridsportens dag.
Under hela dagen bjöd medlemmar från länets ridklubbar på show med olika inslag.

Hoppning, dressyr, distansritt och körning. Hästar i olika storlekar, ryttare, kuskar och ägare. Tillsammans blev det en uppvisning i hästväg. Utöver alla showinslag fanns även ponnyridning, second hand-försäljning, provturer med häst och vagn, hovslagare och möjlighet för publiken att prova lassokastning.
Ett gäng tjejer från Falu ridklubb visade upp sina gymnastiska färdigheter på hästryggen.
- Falu ridklubb har fått i gång ett gäng tjejer som börjat tävla i voltige. Det passar gymnaster, säger Louise Tysklind, konsulent på Dalarnas Ridsportförbund.

Visar upp bredd

Hon berättar att dagen är till för att visa upp ridsportens bredd i länet. Den är stor både i landet och länet. Efter fotbollen den största damidrotten med närmare 150 000 utövare. I Dalarna finns cirka 8000 medlemmar i länets 40 ridklubbar. På länets 25 ridskolor finns ungefär 4500 elever.
Lugnet stod som värd för dagen första gången 1990. Senare har man också varit på Kupolen på dåvarande mässplanet högst upp. Tysklind minns en rätt dråplig händelse.
- Det är rätt mycket jobb att anlägga en bana inomhus. När vältmaskinen rullade sprack speglarna i frisersalongen på våningen under.

Inte varje år

Det är mycket jobb med att arrangera dagen överhuvudtaget. Därför är det inget årligt återkommande arrangemang.
- Senast var för tre år sedan. Också den gången här på Lugnet. Anläggningen är bra och sväljer mycket folk. Då var det en 3000 besökare som kom och gick under dagen.
I år arrangeras dagen i samband med Dalaidrottens 100-årsjubileum. Nästa gång är tanken att dagen ska sammanfalla med förbundets eget 40-årsjubileum.
- Då, om två år, återkommer vi gärna till Lugnet.
Kenneth Andersson bor i byn Västerfors i Gagnef. Han är så mycket cowboy man kan bli i det här landet. Intresset för hästar och lassokastning har han haft länge. För en tid sedan tog han jobb på en ranch i USA.
Han stod för dagens bästa lassokastarinslag. Eftersom det i Sverige inte är tillåtet att kasta fast boskap fick en fyrhjuling med en kodummie på släp duga. Dummien har Kenneth för övrigt tillverkat själv. Snart ska han också börja tävla.
- Tävlingsformen växer stadigt i landet. Turistmålet High Chaparal i Småland ordnar årligen en av de större tävlingarna veckan efter midsommar, säger han.
Som ett nytt inslag i dagen korades också Årets Dalahäst.


KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Annons