Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Ett tiotal personer kan sägas upp, säger styrelseordföranden

Annons

Styrelsen för Brunnsviks folkhögskoleförening har beslutat att kursgårdsverksamheten i föreningens regi på Brunnsviks folkhögskola, utanför Ludvika, ska avvecklas.
Enligt de direktiv styrelsen gett ledningen för Brunnsvik ska verksamheten avvecklas till den 30 juni nästa år.

Styrelsens direktiv innebär också att ledningen för folkhögskolan ska inleda förhandlingar med berörda fackförbund om de uppsägningar som blir följden av att kursgårdsverksamheten avvecklas.
- Det kan bli tal om ett tiotal personer som sägs upp, t ex städpersonal, kökspersonal, personal i receptionen och vaktmästeri, säger Kjell Ahlberg, styrelseordförande för Brunnsviks folkhögskola och kanslichef på LO.

Övernattning och mat

Beslutet som tagits berör bara kursgårdsverksamheten och inte den utbildning som bedrivs i form av allmän linje, den musikpedagogiska linjen i Motala eller samarbetet med Arbetsförmedlingen, kommuner och VBU.
- Efterfrågan på de kortare utbildningarna och samverkanskurser som utgjort grunden för kursgårdsverksamheten i form av övernattningar och måltider har minskat betydligt snabbare än vi kunnat förutse. Trots att ledningen för skolan lyckats attrahera nya kundgrupper som lagt sina konferenser på Brunnsvik har inte dessa nya gästnätter kunnat kompensera tappet på över 6 000 gästnätter från traditionella kunder som exempelvis fackförbund, säger Kjell Ahlberg.

Samtal förs

Ahlberg menar vidare att beslutet om avveckling av verksamheten i föreningens regi behöver inte betyda det definitiva slutet för Brunnsvik som kursgård eller konferensanläggning. Samtal förs med olika organisationer och grupper som visat intresse för såväl kursgården som utbildningsverksamheten.
- Vi måste nu skilja på folkhögskolan och kursgården. En grupp som vi talar med är intresserade av både skolan och kursgården, en annan bara av skolan. Den nuvarande föreningen klarar inte av att driva kursgården, men det kan finnas någon annan som gör det. Vi fortsätter diskussionerna med de olika intressenterna och hoppas finna en lösning, säger han.

Bokningar

När kursgården stängs beror delvis på de förhandlingar som ledningen kommer att hålla med berörda fackförbund.
- De direktiv vi har från styrelsen är att verksamheten ska avvecklas till den 30 juni nästa år. Fram tills dess kommer vi att driva kursgården som vanligt. Vi tar emot bokningar fram till den 30 juni. För tiden därefter gäller att vi måste avvakta med bokningar tills dess vi vet mer om en eventuell ny ägare till kursgården, säger Annika Högberg, chefshusfru och ansvarig för kursgårdsverksamheten.
OVE ANDERSSON
023-476 36
ove.andersson@daladem.se

Mer läsning

Annons