Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert på elolyckor: "Nonchalant"

– Det är ett nonchalant beteende. Läkarens agerande kan också vara skadligt för patienten. Det är inga elolyckor som är banala.
Det säger Martin Tondel, som är läkare på arbets- och miljömedicin i Uppsala.

Annons

Det är just Martin Tondel som skrivit de instruktioner som finns om elolyckor på www.internetmedicin.se, som är de riktlinjer som läkare och övrig vårdpersonal använder sig av.

Han är mycket tydlig med att även "hushållsel" är skadligt. – Hjärtmuskeln kan skadas. Det är vårt eget elsystem.

Läs även: "Läkaren: Du kan åka hem. är det bara 230 volt. Hushållsel är inget farligt"

– Det finns inga elolyckor som är banala, säger Martin Tondel, expert på elolyckor vid arbets- och miljömedicin i Uppsala.

Han säger att man inom sjukvården måste öra en kroppsundersökning för att se eventuella in- och utgångshål och eventuella brännskador. Sen ska personen kallas på en uppföljning för att kontroll.

– Det är svårt att veta hur alla reagerar. Det finns ett stort mörkertal, men riktlinjerna bygger på de som kommit till sjukvården. Där kan man se sent uppkomna skador, säger Martin Tondel.

Det är inga elolyckor som är banala.

Han menar att den drabbade inte bara riskerar fysiska skador, de psykologiska skadorna är också viktiga.

– Det är inga elolyckor som är banala.Samtidigt konstaterar han att det skulle blir en stor belastning på sjukvården om alla elolyckor ska undersökas. Mörkertalet är stort och troligt är att de flesta drabbade vid mindre olyckor aldrig uppsöker vården.

Så svarar akutchefen: "Inte självklart vi tar EKG"

Martin Tondel undervisar vid läkarutbildningen i Uppsala, men konstaterar att det ofta inte finns så mycket kunskap om elolyckor bland sjukvårdspersonal.

Fredrik Buijs vid Mora lasarett konstaterar också att det är svårt att ha kunskap om elolyckor.

– Det händer så sällan att det inte finns något riktigt utbildningsprogram, säger medicinläkaren Fredrik Buijs.

Fakta: www.internetmedicin.seUtdrag ur riktlinjerna vid elolyckor för sjukvårdspersonal på www-internetmedicin.seOmhändertagandeViktigt med bra psykologiskt bemötande eftersom den drabbade kan ha haft en ”nära döden upplevelse” och befinna sig i chocktillstånd inklusive förnekande/bagatellisering av det inträffade. Observation minst 12 timmar på sjukhus vid strömgenomgång genom hjärtat (förmaksflimmer kan komma efter flera timmars besvärsfri latens).Viktigt med saklig information till den drabbade och eventuellt anhöriga.

Mer läsning

Annons