Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 maj i Falun med Wiehe, Bergman och Peter Hultqvist

Artikel 3 av 50
1 maj Falun 2017
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna lockar med artisterna Mikael Wiehe och Marit Bergman på 1 maj i Falun.
Men partiet fick inte de önskade tiderna för sitt förstamajfirande i Falun.

Annons

– Vi fick göra anpassningar i vår ursprungliga plan men glädjande nog har det inte satt alltför många käppar i hjulet, skriver Roza Güclu-Hedin, S-ordförande i Falun, i pressmeddelande.

Socialdemokraterna ville ha sitt firande på eftermiddagen för att kunna hålla en gemensam manifestation med flera organisationer på Stora torget.

Men den tid S samlas på Stora torget är klockan 11.

Klockan 12 går S- tåget till Teaterplan vid Kulturhuset tio14. Där inleds mötet med tal och uppträdanden klockan 12.30.

Mikael Wiehe sjunger vid Socialdemokraternas först maj-möte vid Kulturhuset tio14.

Sångerskan Marit Bergman framträder också vid Socialdemokraternas förstamajfirande i Falun.

Förra året samlade Socialdemokraterna ett större tåg, med deltagare från flera kommuner, i Borlänge. Totalt gick omkring 1000 personer i tåget och dubbelt så många slöt upp vid mötet efteråt.

Skälet var nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR:s, marsch i Borlänge förra året. I år har NMR sökt och fått tillstånd att demonstrera och hålla möte på Stora torget i Falun. NMR går från regementet och väntas till torget klockan 15.

Polisens motivering är att NMR:s demonstration kan få motdemonstranter och att Stora torget är lättare att spärra av.

Socialdemokraterna får därför börja sin samling på Stora torget tidigare än de ansökt om. Polisen har beslutat om det för att minimera risken för sammanstötningar.

Det försämrar förutsättningarna för deltagare från andra kommuner att ansluta sig till S- tåget i Falun.

– Nu blir det endast möjligt för de som är närliggande. Dalarna mot rasism har inte heller fått den tid de ville ha. Vi kommer att uppmana alla deltagare att gå till Dalarna mot rasisms manifestation efter vårt möte, säger Liza Lundberg (S), ombudsman på partidistriktet.

– Men de kan dessvärre inte göra detsamma, tidsmässigt sett. Det är synd. Ändå har jag förhoppningen att en del som kanske knöt näven i fickan förra året ansluter sig till oss nu, andra året med NMR, säger hon.

Dalarna mot rasism arrangerar manifestationen på gamla Posten-parkeringen där en lång rad organisationer, bland andra Vänsterpartiet, Miljöpartiet och flera fack medverkar.

Huvudtalare vid Socialdemokraternas möten i Falun och Borlänge blir försvarsminister och distriktsordförande Peter Hultqvist. Årets paroll är "Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas". I Falun och Leksand talar Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal Bergslagen.

Socialdemokraterna i Dalarna genomför förstamajfiranden i samtliga kommuner, huvudsakligen med talare från länet.

Alla artiklar i
1 maj Falun 2017
Annons