Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

281 kronor skiljer mellan ekovaror och konventionella varor i DD:s undersökning

/
  • - Hittills har vi inte märkt att efterfrågan sjunkit på det ekomaten och för dalfolket är det lokalt odlade viktigt, säger Fredrik Pihlblad, chef för City Grossbutiken i Falun.FOTO: CURT KVICKER

Annons

Ekologiska varor kostar fortfarande mycket mer än konventionella varor.
Det märks i DD:s priskoll av ett antal varor, där de ekologiska varorna var drygt 281 kronor dyrare.
Men det högre priset verkar inte påverka konsumentens val.

- Vi har inte märkt något än. Här i Dalarna värnar man också mycket om lokala varor. Jag tror att mycket beror på mjölkdebatten och Camilla Sparrings Matuppror, säger Fredrik Pihlblad, butikschef på City Gross, som har ett brett sortiment av ekologiska varor.
Det har de flesta stora matbutikerna i dag, dessutom är det lätt för konsumenten att hitta varorna. Numera finns de i direkt anslutning till det konventionella varusortimentet, mot förr då det fanns särskilda hyllor för det ekologiska sortimentet.
Trots det stora intresset för ekoprodukter är det de konventionella varorna som syns bäst.
Ekoäpplena ligger exempelvis oftast i förpackningar om fyra, jämfört med de icke-ekologiska äppelsorterna som det finns mängder av i lösvikt och i olika prisklasser. Samma gäller tomater och de flesta fruktersorterna.

Vilka är det som köper ekologiska varor?
- Svårt att säga men det verkar vara den yngre generationen, barnfamiljer och personer som av miljö- och hälsoskäl väljer ekomat. I dag finns också fler producenter som säljer ekologiska produkter därför ökar det ekologiska sortimentet och priserna kan pressas.

Vilken ekomat säljer minst?
- Det är nog ekokött. Det har inte satt den fart vi räknat med. Konsumenten väljer hellre lokalt producerat kött. Här i Dalarna värnar man om de lokala böndernas produktion. Jag är från Skåne har sett skillnaden, säger Fredrik Pihlblad.

Vad tycker du själv om ekomat?
- Det är bra att man börjar tänka på vad man äter och hur maten produceras och framställs. Själv har jag också påverkats. Det går inte att undgå därför är det viktigt att det finns ett brett sortiment av ekomat, säger Fredrik Pihlblad.

Regeringens mål

Regeringens mål är också att den certifierade ekologiska jordbruksmarken ska öka från 7 procent år 2005 till 20 procent år 2010.
Samtidigt ska en fjärdedel av maten i den offentliga sektorn (i skolor, daghem och sjukhus) vara ekologisk.

Stor prisskillnad

DD valde några ekovaror och jämförde med konventionella. Drygt 281 kronors skillnad blev det i kilopris.
Endast broccolin var billigare än den konventionellt odlade i vår granskning.
Priserna styrs av årstid och efterfrågan och varor kan ha ett helt annat pris en annan tid på året.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons