Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 kvadratmeter av Sågmyra herrgård har inretts och renoverats

/
  • Herrgården byggdes 1920 som bostad till yllefabrikören Axel Tidstrand. Och nu fungerar fontänen igen...
  • Här i ett enormt ljust burspråk hade fru Tidstrand sina blommor en gång i tiden.
  • Allt är renoverat och nya stilenlig möbler på plats. Det kunde bröderna Albanus stolt visa upp.

Annons

Visst lever Sågmyra. På lördag drar ett nytt företag i gång. Nämligen Sågmyra herrgård som förvandlats till restaurang och konferensanläggning. Det är familjen Albanus med pappa Anders i spetsen som har rustat den gamla anrika herrgården i Sågmyra, som ägs av Stig Hedlund, som även äger yllefabriken.

- Vi tror stenhårt på den här idén, säger Niclas Albanus, som stolt visade runt på herrgården. Men det är en stenhård bransch.

Stått tom

Herrgården har i stort sett stått tom och brandskadad efter mordbranden 1993.
- Det var inte vackert här när vi körde i gång med renoveringen. Det var bråte, inrasade tak, sot och vattenskador, berättar Niclas.
Men nu är allt i topp-skick utom den översta våningen, som fortfarande kan berätta om att det brunnit i den stora herrgården.

Stort intresse

Hela 700 kvadratmeter har nyinretts och renoverats. Många unika detaljer från byggnadens ursprung har bevarats, som till exempel det gamla taket med kurbitsmålningar. Det är nedervåningen och en våning upp som har renoverats. Nedervåningen ska i första hand användas som matsal, café och fikarum. Andra våningen ska fungera för konferenser. Det kommer även att serveras ”dagens lunch” i herrgården.
- Det är ett stort intresse för herrgården. Många är nyfikna då den stått i stort sett tom och öde i 16 år. Så vårt första år här är jag inte det minsta orolig för. Det kan bli tuffare senare, menar Niclas Albanus. Viss draghjälp hoppas vi få genom de andra företagen här. De lockar ju många besökare.
Herrgården byggdes 1920 som bostad åt yllefabrikören Axel Tidstrand. 1993 brann byggnaden och sedan dess har den efter vissa reparationer fungerat som kontor åt hembygdsföreningen samt loppis.

Hela familjen

Hela familjen Albanus är engagerade i projektet. Pappa Anders sköter ekonomi och marknadsföring. Sönerna Patrik och Niclas lagar maten. Patrik ska även fungera som vd i aktiebolaget. Husfrun Agneta sköter trädgård och lite allt möjligt. Niclas sambo Cecilia Dahl huserar i restaurangen.


MATS LARSSON
023-475 55
mats.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons