Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All personal uppsagd

/

Annons

All personal är uppsagd på Kombo, kommunens asylboende för unga ensamma flyktingar.
Vad som händer när kontraktet med Migrationsverket går ut sista oktober nästa år är ovisst. Det är ett stort behov av den här sortens boende, enligt Migrationsverket och verksamheten i Falun fungerar bra, enligt personalen som firade ettårsjubileum för en månad sedan.

Den 14 november var det fest med öppet hus i lokalerna i Bojsenburg och asylboendet Kombo. Karin Rosenberg, chef, berättade om en väl fungerande verksamhet. De unga som bor här söker uppehållstillstånd. Får de nej återvänder de till sitt hemland, får de ja försöker socialtjänsten hitta ett familjehem om det är en ung person och ett eget boende om det är en 18- åring.
Enligt Migrationsverket kom det 1 264 unga ensamma asylsökande 2007 och i år har det kommit 1 332 till och med november månad.
- Nästa år räknar vi med att det kommer 1 400-1 500, berättar Torsten Torstensson, enhetschef vid Migrationsverket i Norrköping.

Alla sades upp

I måndags sades de 12 anställda på Kombo upp eftersom deras arbetsgivare - Kommunalförbundet för vård och behandling - ska läggas ned. För två veckor sedan fick de veta att kommunen skulle ta över. Och så blir det, förklarar Lilian Eriksson, m, ordförande i socialnämnden och vice ordförande i kommunalförbundets direktion.
- Men vi har hela tiden talat om att ta över så länge kontraktet med Migrationsverket löper. Sedan är det oklart vad som händer, säger hon.
Varför tar inte kommunen över även efter 2009 om verksamheten fungerar bra och behovet är stort?
- Det blir svårt, det tror jag inte är möjligt. Det har varit mycket svårt att hitta familjehem till de yngre pojkar som kommit till Kombo. Och ska man bedriva en verksamhet som den här ska det ske med kvalitet.

Fungerar bra

De pojkar som kommit är 14-17 år och vissa har behövt familjehem efter uppehållstillståndet. Bengt Holmquist är god man åt en av pojkarna och anser att verksamheten fungerar bra.
- Ska vi sedan följa de fina intentioner vi tagit om integration och flyktingpolitik ska vi se till att hålla hög kvalitet på verksamheten. Och jag tror nog att det går att ordna familjehem om man verkligen försöker. Flera familjer har visat intresse.
Lilian Eriksson, m, anser att socialtjänsten har bättre koll på det än någon annan.
- De är ju den personalen som jobbar med att hitta familjehem.

Stort behov

Migrationsverket betalar det mesta av kostnaderna för den här asylverksamheten.
- Men jag tror att det finns ekonomi i botten ändå, säger Holmquist.
En lösning kan vara att samarbeta med Gävleborg, menar Sören Johansson, v-politiker.
- Om Migrationsverket säger att behovet är stort och vi har en väl fungerande verksamhet i Falun måste vi kunna hitta kreativa lösningar om problemet är att hitta familjehem.
Kerstin Söderbaum-Fletcher, fp, betonar att partierna var eniga om att ta emot de unga ensamma asylsökande.
- Jag kan önska att vi skulle kunna behålla det här asylboendet av humanitära skäl men vi måste först göra en utvärdering för att se vilka förutsättningar som finns.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons