Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga klagar på försämring i vården sedan Norshöjden blev privat

Annons

Carema tog över demensboendet Norshöjden första maj.
Nu slår anhöriga till en gammal kvinna larm till kommunen om stor kvalitetsförsämring.
Sent på eftermiddagen har deras gamla mor fortfarande inte fått komma upp ur sängen. Andra gånger har hon blivit lagd för natten före klockan 18. Hon har heller inte fått hjälp med personlig hygien.

Entreprenören Carema tog över Norshöjden med 46 lägenheterna första maj. Personalen fick välja om de ville följa med. Avtalet med kommunen har detaljerade villkor bland annat om personaltäthet.
Kvinnans anhöriga har i ett brev både till kommunen och Carema berättat om sina upplevelse under sommaren. Deras mor har bott på Norshöjden sedan 2005 och trivts bra. Hennes barn har känt sig trygga och haft god kontakt med personalen.

Sämre i sommar

Barnen skriver att det skett en försämring i sommar och att antalet personer som arbetat på avdelningen dragits ned, det har flera anställda berättat.
Personalen hinner inte med att ge deras mor den omsorg hon fått tidigare och som hon behöver.

Låg på eftermiddagen

Vid ett tillfälle i augusti vid besök hos modern 14.30 hade hon ännu inte kommit upp för dagen. Vid tre andra besök vid tretiden låg hon kvar i sängen. Vid ett av tillfällena arbetade en person på avdelningen och hade inte hunnit ta upp modern.

Ingen hjälp

Vid ett besök klocka 18 var modern lagd och iordninggjord för natten. Smutsiga och långa tånaglar har de anhöriga fått ta hand om. Modern har inte fått gå ut med hjälp av personal på hela sommaren.
De anhöriga berättar att deras mor kan kommunicera och att hon orkar sitta upp flera timmar utan att vila, medan personalen säger att hon är trött och inte orkar sitta uppe.
De anhöriga anser att kvinnan är understimulerad. De aktiviteter som fanns på Norshöjden, underhållning och utevistelser saknas helt.

Redovisning begärd

Kommunen har begärt en redovisning av Carema. Verksamhetschefen Anna Wikberg har svarat. Hon berättar att direkt när klagomålet kom förra veckan tog hon kontakt med de anhöriga. Personalen på avdelningen har samlats till ett möte för att diskutera vad man kan göra för att omvårdnaden ska bli bättre.

Ensam anställd

Anna Wikberg säger att inga personalneddragning har gjorts, bemanning är enligt det avtal Carema har med kommunen.
Men Carema medger att ibland är det en ensam anställd som ansvarar för hela avdelningen. Just den aktuella avdelningen kommer att få en personal till.

Aktiviteter

Anna Wikberg berättar också att Väntjänsten har haft uppehåll i sommar, liksom musikunderhållningen men att personalen ordnat aktiviteter både i trädgården och på avdelningarna för de boende.

Mer läsning

Annons