Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd fick nervskador när armen fastnade i maskin

Annons

Knäckebrödstillverkaren Korsnäs Bröd och företagets vd har åtalats för arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada. Det handlar om en anställd som 2006 skadades i en maskin.

Korsnäs Bröd har länge bakat hårt bröd i Falun. Enligt åtalet har företaget haft äldre maskiner med rörliga eller på annat sätt farliga delar som var oskyddade.

Nedsatt rörlighet

Den 6 november 2006 skadade sig en anställd. Han klämdes i en maskin när han sträckte in armen i maskinen för att rätta till något som gått fel. Mannen blev sjukskriven i sex månader. Förutom sår och ärr fick han nervskador och nedsatt känsel och rörlighet i armen.
Åklagaren anser att verkställande direktören, som också är delägare, inte gjort det ha borde ha gjort för att förebygga olyckor. Han borde enligt åklagaren systematiskt ha planerat, lett och kontrollerat verksamheten på ett sätt som lett till att företaget uppfyllt kraven på en god arbetsmiljö.
Redan 2004 upptäcktes och bedömdes riskerna med maskinen som mannen klämde sig i. Men ingenting gjorde åt detta. Åklagaren menar att den anställdes skador berott på att direktören inte gjort det han skulle ha gjort.
Den skadade mannen begär 100 000 kronor av företaget, bland annat på grund av att det inte fanns någon organisation och fördelning av ansvaret för arbetsmiljön för att förebygga riskerna i arbetet.
Verkställande direktören nekar till anklagelserna.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se
zxcvbnmLäs mer om det ökande antalet arbetsplatsolyckor på sidan 14.

Mer läsning

Annons