Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på privat servicehus får inte betalt för hela journätter

Annons

- En stor tillbakagång.
Så beskriver Patrik Andersson, fackligt ombud för de anställda på en av kommunens servicebostäder, kollektivavtalet med Carema, som tagit över driften från kommunen.

Det privata företaget Carema tog den 1 maj över driften för två av servicebostäder i Falu kommun. Nu reagerar Patrik Andersson över de arbetsvillkor som de anställda kommer att få.

Betalt för alla timmar

- Tidigare har vi fått betalt för varje timme som vi varit på arbetsplatsen. Det här avtalet har varit unikt i Falu kommun. Men nu kommer vi inte att få betalt för timmarna då vi har nattjour och övernattar på arbetsplatsen. Det känns mycket märkligt att vi bara får betalt för 37 timmar i veckan, trots att vi är på jobbet i 46 timmar, säger han.

200 kronor per natt

Med Caremas kollektivavtal tjänar de anställda omkring 25 kronor i timmen under nattjouren.
- Det blir ungefär 200 kronor per natt. Är detta vad Carema tycker att vår fritid är värd? Man blir ju låst på arbetsplatsen under jouren, säger Patrik Andersson, som vill få svar på sina frågor.
- De presenterade sig för oss under 1,5 timme i förra veckan, men när vi fick ställa frågor stod de och stampade i dörren och var på väg till ett annat ställe. Jag vill veta om de här timmarna som vi inte får betalt är pensionsberättigade och hur man ska räkna timmar om man går på a-kassa, säger han.

Tre valmöjligheter

När det gäller framtiden så har de anställda fått tre valmöjligheter. Valet ska göras före nästa måndag.
- Antingen kan vi välja att börja jobba under Carema, eller så får vi ta tjänstledigt i ett år, för att prova på att jobba för Carema. Det tredje alternativet är att säga upp sig, för att fortsätta jobba inom kommunen, säger Patrik Andersson.

Jobbar inte gratis

Vad kommer du att välja?
- Jag älskar verkligen det jag jobbar med, men ideologiskt sett kan jag inte gå med på att jobba gratis och därför vill jag fortsätta jobba för kommunen. Det känns tråkigt att många väljer Carema för att de känner att de inte har något val och inte för att de tror på Carema, säger Patrik Andersson.

Ska förhandla

I dag ska Carema och Falu kommun förhandla om kollektivavtalet för de anställda på servicebostäderna.
- Det bästa som kan hända är att bilaga J går igenom. Det innebär att vi får betalt för halva natten, 4,5 timmar, säger Patrik Andersson.

PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons