Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Åttonde neddragningen”

/
  • -- Vi tycker det är helt huvudlöst att varsla 30 till 40 personer, säger Thomas Nilsson, vice ordförande i Pappers avdelning 111.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • Grycksbo Paper varslar 30 till 40 anställda.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Grycksbo Paper varslar 30 till 40 personer. De fasta kostnaderna måste sänkas med 30 miljoner kronor för att företaget ska klara lågkonjunkturen. I torsdags informerades facken, under måndagen blev det offentligt.
- Vi tycker det är helt huvudlöst, säger Thomas Nilsson, vice ordförande i Pappers avd 111.

- Det är åttonde gången vi är med om neddragningar. Vi trodde vi skulle få mer tid på oss. Visst förstår vi att även pappersindustrin påverkas av lågkonjunkturen. Men att gå ut med ett sånt här besked före jul anser vi är ohumant, säger Thomas Nilsson.
I dag har Grycksbo Paper 468 årsarbetare, men antalet anställda är fler eftersom många jobbar deltid. 350 personer tillhör Pappersfacket.
- Vi har under de senast månaderna deltagit i arbetsgrupper som arbetat med besparingar, vilket inneburit att företaget bygger ny biobränslepanna, har hittat billigare lösningar på transporterna och effektivare arbetssätt och nu ska vi spara 30 miljoner på fasta kostnader. Det räcker inte med besparingsmålen utan nu är det också ett penningmål som måste till.
Facket tror inte det är en bra lösning.

Tror på kaos

- Besparingen innebär att den som är sist anställd får gå och många av dem har flera viktiga poster. Det kommer att bli kaos i april när det är dags, för varseltiden är fyra månader.
Pappers tycker det är bättre att vänta med varsel.
- Under 2011 och 2012 kommer 41 personer gå i pension. Det är ju genom naturliga avgångar besparingarna borde ske. Vi vet att varslen berör alla anställda, hur många inom vårt fack är därför ovisst. Den 11 december får vi troligen en bättre bild om vilka som kommer att drabbas. Kommer även de arbetsledande och chefsliknande tjänsterna beröras är frågor vi vill ha svar på, säger Thomas Nilsson.
- Den här besparingen har enbart att göra med att trygga vårt företag. Vi lever på att sälja bestruket finpapper och vi har helt enkelt tappat order, bland annat från bilindustrin, som tidigare beställt broschyrer. När det är dåliga tider görs besparingar på trycksaker och det är det vi producerar, säger Mikael Frölander, vd för Grycksbo Paper.
Nu i veckan fortsätter förhandlingarna med facken. Vilka som drabbas kan i nuläget inte Mikael Frölander ge besked om.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons