Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bägge är från Falun: Magda Gad och Anna Gullberg nominerade som Årets röst

Magda Gad, utrikesreporter med rötterna i Falun och Övertänger, är nominerad till Stora Journalistpriset som Årets röst. Det är också Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad och falubo.

Annons

– Jag tror och vet att journalistik kan förändra. Det är det som driver mig att fortsätta, säger Magda Gad.

Årets röst är en ny kategori i priset införd i år av instiftaren Bonniers.

Magda Gad, uppväxt i Falun, har gjort sig känd som utrikesreporter från krig och konflikter. Nu är hon nominerad till Stora journalistpriset som Årets röst.

Frilansjournalisten Magda Gad har gjort sig känd för sin rapportering i bland annat Expressen från krigs- och konfliktzoner i världen. Hon har även gjort uppmärksammade reportage om ebolaepidemin och om ett slumområde i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Senast har hon rapporterat från fronten i den pågående offensiven för att återerövra irakiska staden Mosul från IS.

Motiveringen lyder:

"För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser".

Så här säger Magda Gad om vad hon vill med sin journalistik:

– Berätta om de mest utsatta i världen och att själv se det som händer i krig istället för att rapportera andrahandsuppgifter, som kan vara falska eller ren propaganda. Endast när man själv är på plats vet man vad som händer och kan förmedla förstahandsinformation till läsarna.

Tidigare i år fick Magda Gad ta emot Cordelia Edvardson-priset.

Även Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad och falubo, är nominerad i prisklassen Årets röst.

–Yttrandefriheten och pressfriheten firar 250 år i år och det är nog inte en slump att juryn för Stora Journalistpriset lyfter vikten av att våga publicera, säger  Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad och nominerad till Stora journalistpriset som Årets röst.

"För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning."

Anna Gullberg var tidigare chef för SR P4 Dalarna.

–Jag är glad och överraskad. Det är i fint sällskap av fantastiska journalister som Magda Gad och Niklas Orrenius, som verkligen är unika röster som gjort storartade insatser. Jag har ju inte berättat något, det har GD:s reportar gjort, i synnerhet Johan Järvestad, som gjort granskningen av Gävle moské, men i min roll som chefredaktör har jag möjliggjort viktiga publiceringar och försökt driva debatt om både hot och hat mot journalister och hotet mot lokaljournalistiken.

Den tredje nominerade är Niklas Orrenius, Dagens Nyheter.

"För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor."

Mer läsning

Annons