Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ber Falu kommun om bidrag till minnespark för stupade svenskar

Annons

Dalaregementet deltog i slaget i Poltava sommaren 1709. Det var då Karl XII:s armé mer eller mindre krossades av Ryssland under ledning av Peter den store.
I ett brev till Falu kommun vill ”Ukrainians and the World” få bidrag till en minnespark och till att leta upp de svenska soldaternas gravar och begrava dem på nytt i minnesparken.
Men Falun svarar inte på brevet, utan skickar det vidare.

Brevet är adresserat till Falu kommun, stadskansliet, Dear Mrs Maria Wilje, Dear Friends. Kommunkansliet ansåg dock inte att brevet var en kommunal angelägenhet så det skickades vidare till Försvarsdepartementet där det nu finns. Maria Wilje, skolnämnden ordförande, har inte sett brevet.
Dock verkar inte Falun vara ensamt utvald, av brevet framgår att liknande begäran gått till många kommuner, statliga institutioner och andra organisationer. Syftet är att hedra dem som stupade vid slaget i Poltava, 300 år efter händelsen.

Minnesmärke

Poltava ligger i nuvarande Ukraina. 1909 restes ett minnesmärke över den stupande svenskarna. På minnesstenen står det Till svenskar från svenskar. Det är runt detta minnesmärke som Poltavarbor nu vill skapa en stor minnespark på 11-14 hektar till minne av de stupade svenskarna och ukrainska kosacker.
Stadsfullmäktige i Poltava har också utlyst en tävling om att skapa ett minnesmärke över Karl XII och hans ukrainske bundsförvant kosackhetmanen Ivan Mazepa. Statyerna ska i storlek, stil och komposition likna den staty som redan finns över slagets segerherre tsar Peter den store.

300-års dag

Poltava räknar med att få besök av kung Carl XVI Gustaf nästa år i samband med 300-årsdagen av slaget. Det framgår av brevet till Falun att Poltavaborna skulle önska att den svenska delegationen har med sig bortåt 9 000 trädplantor till minnesparken. Antalet motsvarar dem som stupade i slaget.
Trots att många soldater från Dalarna stupade i Poltava kommer Falu kommun inte att svara på brevet. Undertecknaren Vladimir Panasenko, The president of the Poltava Charity Fund Ukrainians and the World skriver att det inte spelar någon roll hur mycket kommunen vill skänka till minnesparken eftersom han räknar med hundratals gåvor.
”Vår uppgift är att en sista gång visa respekt för dessa döda soldater”, skriver han.

Mer läsning

Annons