Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut under tisdagen: Gimmenvarg ska skjutas

/
  • Länsstyrelsen Dalarna delar nu av Gimmenreviret i två delar gällande skyddsjakten.

Under tisdagen togs beslutet i frågan om det blir skyddsjakt på varg i Gimmenreviret mellan Sågmyra och Insjön. Belsutet blev att en varg ska skjutas.

LÄS ÄVEN:
Vargattack under helgen

Annons

Under tisdagen utvärderades vargattacker i Gimmenreviret av Länsstyrelsen Dalarna och beslutet togs att en varg ska skjutas och beslutet gäller fram till och med den 20 augusti.

Under måndagen fattades inget beslut om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret. Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna, sa tidigare att det fanns ett antal aspekter som alltid måste vägas in i ett sådant beslut. Under tisdagseftermiddagen beslutades det dock att en varg i reviret ska skjutas.

– Vi fick in en skyddsjaktansökan och vi har fått uppgifter om den drabbades situation, berättar Bergman.

Bergman uppger att Gimmenreviret är genetiskt viktigt med tanke på den invandrade vargen som nu föryngrat sig.

– Vi hade inte alla möjligheter att besluta om skyddsjakt under förra veckan och sedan skedde det som skedde med nya attacker under helgen. Det man nu har tittat på i det beslut som nu tagits är om skyddsjakten betyder att framtida skador inte inträffar, säger Bergman.

Susann Tollman i Helgbo har under kort tid fått flera får dödade. Under årens lopp har det även innefattat hund.

– Det här är en bra början och det är ett tecken på att det är någon som har lyssnat på oss efter att alla dessa djur fått sätta livet till, säger Susann Tollman.

Tollman hade första attacken i Helgbo under 2011 och sedan dess uppger hon att hon har jobbat för att få en förändring.

– Det har varit minst en attack varje år. Det har varit både får och hundar. Nu hade vi ju en attack förra veckan och två under helgen och det var ren nöjesdödning. Då blir man fly förbannad, säger Tollman som under tisdagen fick beskedet av Länsstyrelsen Dalarna att det blir skyddsjakt på varg i Gimmenreviret.

Jonas Bergman säger också att man i dagsläget inte vet vilken varg som är den skadegörande och att man nu gett beslut om jakt på en enda vargindivid.

– Det här gäller en varg i ett begränsat område och man ska undvika att skjuta den genetiskt viktiga. Jakten kommer att utgå i en 300-meters radie från tamdjurshägn och beslutet om jakten gäller fram till den 20 augusti, säger Bergman.

Mer läsning

Annons