Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- bilpoolen gör det möjligt

Annons

Falu bilpools medlemsantal ökar och föreningens ordförande Hans Sundström hoppas nu att många fler Falubor ska upptäcka fördelarna med att gå med.
- Det är enorma ekonomiska vinster att göra, säger han.

Miljövinsten är förstås en annan fördel om man säljer sin bil och i stället går med i en bilpool. Men Ingemar Elb som har varit med sedan starten har också upptäckt att det kan ha en positiv effekt på hälsan.
- Jag går mycket mer. Förr tog jag bilen ner till affären ibland, men det gör jag ju inte nu, säger han.

Falu bilpool leasar nyproducerade bilar och behåller dem i max tre år. Då Ingemar Elb tidigare hade en Mazda som hade några år på nacken, så har även denna åldersskillnad gett honom fördelar.
- Jag slipper hålla på och mecka med en gammal bil. Det är en ny bil och en säker bil, säger han och syftar på bilpoolsbilen som han har kört med till Ernst Rolfgården där vi träffas.

Bra alternativ till andrabil

I höst tänker föreningen satsa på att nå ut till Falubor som kan tänkas göra sig av med sin andrabil och istället gå med i bilpoolen. Speciellt om man har en andrabil som man inte kör med så mycket, så kan det finnas stora pengar att spara på ett år.
- Upp till 1200 mil så sparar man väsentligt med pengar på att vara med i en bilpool, enligt en undersökning från vägverket. Det är ganska mycket på ett år, säger Hans Sundström.

När Falu bilpool startades i oktober 2000 så hade man 7 medlemmar. I dag har man 51. Och räknar man även in familjemedlemmar som har medbrukarrätt, så har bilpoolen sammanlagt 63 användare. En av medlemmarna är också ett företag, som använder bilpoolen dagtid, medan många av privatmedlemmarna istället använder bilpoolen på kvällstid.
- Det här är något som jag tror är väldigt intressant för både individen, företag och samhället på sikt, säger Hans Sundström.

DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.seMer läsning

Annons