Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopar från Tanzania i unikt dalabesök

/
  • Med kraft och hjälp där ovanifrån kunde det här paret bärga sina förlorade bilnycklar ur containern brännbart.
  • Biskoparna besökte världsarvets Falu gruva.
  • Biskop Thomas Söderberg och gruvans kaplan på hemmaplan.
  • – Vi vill inspireras av nya relationer mellan språk och kulturer, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
  • Tanzanias ärkebiskop Alex Malasusa.
  • Vädrets makter spelade besökarna ett litet spratt: kyla och blåst.
  • I täten från vänster biskoparna Lucas Mbedule, Thomas Söderberg, ärkebiskop Antje Jackelén och Alex Malasusa.

Den här veckan gästas Svenska kyrkans 14 biskopar av lika många biskopar från den evangeliska-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) vid ett unikt besök vid stiftsgården i Rättvik. Syftet är att mötas som kyrkoledare och stärka förtroendet för varandra och att förstå respektive kyrkas sammanhang och utmaningar.
– Vi kommer att belysa hur våra olika förutsättningar påverkar vårt sätt att vara kyrka, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Annons

Biskoparna i Tanzania har inbjudits som en jubileumsgåva från Svenska kyrkan under den evangelisk-lutherska kyrkans 50-årsfirande 2013. ELCT har valt att sända 14 av sina totalt 24 biskopar. Resten stannar hemma under en period när Tanzania förbereder sig för allmänna val.

I onsdags gjorde hela gruppen en andpaus och avstickare till världsarvets Falu gruva och exklusiv guidad tur i underjorden samt ett spektakulärt besök vid Falu återvinningscentral.

– Det handlar förstås ytterst även om hur vi själva skall bli mer miljömedvetna i vårt eget land, menar Alex Malasusa, ärkebiskop i Tanzania.

Hemmastiftets biskop Thomas Söderberg är själv en trogen gäst vid återvinningscentralen som självutnämnts till Faluns populäraste samlingsplats med över 150 000 årliga unika besökare.

– Söndagen har sin givna mötesplats - och måndagen sin, skrattar biskop Söderberg med glimten i ögat.

På lördag ger han sin avskedsgudstjänst i domkyrkan i Västerås och lägger för alltid ner kräklan på altaret men för att dagen efter plockas upp av efterträdaren Mikael Mogren.

– Här talar vi i termer om direktåtervinning i ordets rätta bemärkelse, säger Thomas Söderberg.

Som en röd tråd under det gemensamma biskopsmötet kommer deltagarna att samtala och utbyta erfarenheter utifrån texter hämtade ur Apostlagärningarna.

– Det gör vi för att där finns en berättelse om människor som försökte tolka sin samtid och vara kyrka i den. Där beskrivs hur helt nya relationer skapades mellan olika språk och kulturer. Och det vill vi inspireras av, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Hela besöket avslutas i helgen med att de tanzaniska biskoparna följer varsin svensk biskop för ett besök i respektive stift.

Mer läsning

Annons