Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende runt sjön Balungen har tröttnat på lågt vattenstånd

Annons

Boende runt sjön Balungen har de senaste åren fått vänja sig vid lågt vattenstånd med båthus och bryggor långt uppe på land. Just nu är sjön sänkt 1,8 meter på grund av att jorddammen vid Balungsstrand renoveras.
- Det har vi förståelse för, men sen kraftbolaget Fortum tog över har vattennivån legat en meter under normal nivå året om, säger Stig och Gun-Marie Sjöholm, fast boende vid Balungen.

De köpte sitt hus 1997 för att få bo vid vatten.
- Nu har vi ingen sjötomt längre. Det är en illaluktande dypöl. Den stora båten vi haft har vi sålt och har en liten eka kvar, som vi nästan inte kommer ut med på grund av det låga vattenståndet, säger paret Sjöholm.
Just nu ligger ekan torrlagd eftersom kraftbolaget utför arbeten vid dammen i Balungsstrand. Balungsdammen har klassats i riksklass 1 vilket innebär att den snarast måste åtgärdas. Tre utskov byts ut mot två större dammluckor och den befintliga jorddammen kommer att förstärkas. Arbetet beräknas vara klart i höst.

Oroliga

- Det accepterar vi som bor här. Det är klart att det måste ske när dammluckorna byts ut.
Under sommaren nådde i alla fall vattnet upp till båtbryggorna längs Balungens stränder, med hänsyn till de boende och alla sommarstugeägare runt sjön.
- Men numera är det mycket lägre vattennivå än förr och vi är oroliga för fiskbeståndet, säger Stig Sjöholm.
Balungen får sitt vatten från sjön Amungen, som inte har några tillflöden från andra vattensystem.
Från Amungen regleras sedan vattnet ner mot Balungen-Borgärdet- Sundborn och hamnar slutligen i Runn.
Kraftbolaget Fortum äger kraftstationerna längs vattenleden och Dalälvens Vattenregleringsföretag sköter regleringen av vattennivån.
- Det har vi alltid gjort. Vi går efter den vattendom som gäller, så jag har svårt att se att det skulle vara kraftbolaget Fortums fel, säger Ola Hammarberg, vakthavande ingenjör vid Dalälvens Vattenregleringsföretag.

Varför är det då så lågt vatten i Balungen, enligt de boende? Släpps det inte ut mer vatten än det ska för att kraftbolaget ska bli nöjd?
- Nej, det låga vattenståndet beror på de senaste årens torra somrar och snöfattiga vintrar, vilket resulterar i dålig vårflod. Det har drabbat Amungen och Balungen. Vi hade vattenmagasinet i Amungen fyllt till femtio procent inför sommaren för att Balungen skulle få normalt vattenstånd under sommarmånaderna. Normalt tappas de ur under vintern för att kunna ta emot vårfloden, säger Ola Hammarberg.
Dalälvens Vattenregleringsföretag måste följa lagen.

Är inte vattendomar från 1900-talet för gamla? Bör dom inte anpassas efter klimatförändringarna som skett?
- Det kan jag inte uttala mig om. Det är inte så enkelt, då måste lagen omprövas i Vattendomstolen och någon måste göra det, säger Ola Hammarberg.

RITA LARSSON

Mer läsning

Annons