Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge och Säter köper från egna räddningstjänsten

Annons

Falu kommun väljer att köpa utbildning om brandskydd av ett privat företag i stället för av den egna räddningstjänsten. Enligt en revisionsrapport blir det dyrare och dessutom påverkas kompetensen hos räddningstjänsten negativt.
Borlänge och Säter, som delar räddningstjänst med Falun, köper sin utbildning från den egna kåren.
- Vi är kanske lite mer frihandelsvänliga, säger Faluns kommunalråd Dan Westerberg.

Räddningstjänsten DalaMitt (RDM) är ett kommunförbund mellan Säter, Borlänge och Falu kommuner. RDM ska förutom att släcka bränder också samordna olycksförebyggande verksamhet, leda arbetet för skydd mot andra olyckor, stå till tjänst med brandsakkunniga med mera.

Falun köper privat

Säter och Borlänge köper sin utbildning om brandförebyggande arbete av RDM men Falun köper det mesta av ett privat företag, Förebygget Brandskydd AB Eftersom Falun köper tjänsterna av ett privat företag påverkas både kommunernas och Räddningstjänst Dala Mitts ekonomi negativt, fastslås i en rapport från revisionen.
Dessutom anser revisorerna att RDMs möjlighet att behålla och utveckla sin personals kompetens påverkas av Faluns agerande.
2006 sålde RDM utbildning till kommuner och företag för 2,2 miljoner kronor, 2007 var motsvarade siffra 1,98 milj kr. Av de tre ägarkommuner köpte Borlänge utbildning för 984 000 kronor under de två åren. Säter köpte utbildning för 166 000 kronor och Falun för 70 000 kronor.

Minskade fördelar

I Falun köptes brandförebyggande arbete 2007 av Förebyggande Brandskydd AB för 999 000 kronor.
Förutom utbildning ingick också brandskyddsinventering, besiktningar, riskinventering, reparationer och underhåll av brandlarm.
Detta har enligt revisorerna inneburit att samordningsfördelar, som kan ge bättre ekonomiska resultat, har minskar. Förutom att personalens kompetens påverkas negativt finns det risk med att värdefull information av bland annat kommunens lokaler inte kan hållas aktuell inför eventuella bränder.

”Känt faluföretag”

Faluns kommunalråd Dan Westerberg, c, ingår i Räddningstjänst Dala Mitts förbundsdirektion, som består av politiker från de tre kommunerna.
Han kan inte riktigt förklara varför Falu kommun inte använder sina egna brandmän till arbetet.
- Förebygget är ju ett känt faluföretag som marknadsfört sig väl, säger Dan Westerberg. Sedan är väl Faluns policy lite mer frihandelsvänlig.
Han säger att chefen för Räddningstjänst Dala Mitt, Leif Andersson tryckt på om att även Falun ska köpa utbildning från RDM.
Dan Westerberg håller med revisorerna.
- Jag har pratat med Förebygget och där håller man inte med. Förebygget tycker att de är billigare och mer flexibla, säger Dan Westerberg. Men man kommer ju inte ifrån att de inte rycker ut ock släcker bränder. Våra brandmän behöver vara kunniga om verksamheten och de motiverar att vi köper en del av dem.
- Vi jobbar på det, säger Dan Westerberg.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons