Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt-Marie Nyhäll-Wåhlin en av flera som talar kvinnohälsa i dag

Annons

Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av en benskörhetsfraktur. Det berättar Britt-Marie Nyhäll-Wåhlin, överläkare på reumatologkliniken i Falu lasarett. Hon är en av dem som talar om kvinnohälsa i dag.

Länets enda bentäthetsmätare står i ett rum på samma plan som reumatologmottagningen i Falu lasarett.
- Hit kommer patienter, de flesta på remiss, från sin distriktsläkare, berättar Britt-Marie Nyhäll-Wåhlin.
Mätaren fungerar som en röntgenapparat. Patienten ligger på en brits kopplad till apparaten och en stråle avläser bentätheten, förklarar hon.

Handledsbrottsvarning

- Det är framförallt kvinnor under och efter klimakteriet som drabbas när kroppens egen produktion av östrogen minskar. En fjärdedel av männen riskerar också att få en benskörhetsfraktur någon gång i livet.
- Om man ramlar och bryter sin handled är det ett varningstecken. Då bör man söka läkare och få en remiss hit för säkerhets skull.

Sluta röka

Det bästa sättet att förebygga benskörhet är att sluta röka, promenera, att se till att få i sig kalcium som finns i mjölkprodukter och D-vitamin som vi får av solen och i fet fisk, betonar hon.
Den som har benskörhet ordineras läkemedel, vanligtvis Bisfosfonater, och promenader, berättar hon.
Kristina Hambreus, hjärtspecialist i Falu lasarett, Ingalill Westman, gynekolog under många år, Nadja Lindhe, överläkare på mammografiavdelningen i Falu lasarett och Maria Wahlström, dietist i Falu kommun, kommer också att tala kvinnohälsa.
- Vi kvinnor glömmer lätt bort att vi måste ta hand om vår egen hälsa, säger Kerstin Söderbaum Fletcher, ordförande i Falun-Borlänge Zontaklubb som arrangerar föreläsningen med anledning av internationella kvinnodagen tillsammans med Falu Soroptimistklubb.

Föreläsningar i dag

- Föreläsarna ställer upp helt gratis. Pengarna som vi får in på anmälningsavgifterna går till Falu och Borlänge kvinno- och tjejjourer, berättar Maria Dackevall Wolf från Borlänge Zontaklubb.
Föreläsningarna är på First Hotell Grand i Falun i dag.
Zonta- och Soroptimistföreningar jobbar för att stärka kvinnors ställning i samhället både i yrkesliv, hälsa och utbildning.

Mer läsning

Annons