Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggcaféet fick inget tillstånd på grund av reparationer

Annons

Inget VIP-öltält på FaluKalaset och ingen öl- och vinservering på Bryggcaféet i sommar.
Så blir det när kristdemokraten Katarina Gustafsson gick emot den borgerliga allianser och lierade sig med socialdemokrater och miljöpartiet.
Om ärendena överklagas har VIP-tältet stora chanser men kanske inte Bryggcaféet.

Centrala Stadsrum som arrangerar FaluKalaset vill som DD tidigare berättat ta bort öltältet för allmänheten men företagare som sponsrar FaluKalaset skulle få ett särskilt VIP-tält. Det var detta som Jan Johansson, Delistudios AB, ansökt om.
Polisen säger att FaluKalaset ger det största kriminalitet och fylleri bland unga under året men sa med tvekan ja till öltältet. 2006 sa kommunen och polis nej till ett öltält, men förlorade vid en överklagan till länsrätten.
Oppositionen i nämnden, s och mp sa nej till tältet med motiveringen att det sänder signaler till unga att vuxna måste ha alkohol för att ha roligt. Katarina Gustavsson, kd höll med och därmed blev det majoritet för nej.
-- Det finns prejudikat, överklagas beslutet så blir det serveringstält, säger ordförande Lilian Eriksson, m. M, fap och c reserverade sig mot beslutet.
Lilian Eriksson är egentligen inte för öltält men hon tycker att Centrala Stadsrum i år har gått långt för att rätta sig efter de klagomål FaluKalaset mött bland annat genom att ta bort öltältet för allmänheten.
Jan Johansson hade mer motgång i socialnämnden. Han sökte sommartillstånd för öl och vin på Bryggcaféet som skulle öppna redan i dag. Han hade tillstånd förra sommaren och skötte sig utan klagomål. För alkoholservering krävs matservering och kök på platsen. Förra sommaren tog Jan Johansson maten från sin restaurang ETC i Falan men eftersom gallerian byggs om just nu är restaurangen stängd. Maten skulle tas från hans Cateringkök i gamla Bryggaren. Socialförvaltningen gör bedömningen att detta rör sig om ett tillfälligt serveringstillstånd och att man därför detta år kan medge att tillagningsköket finns en bit bort.
Men det tyckte inte Katarina Gustavsson, kd, som än en gång gick emot sin allians. Hon yrkade avslag.
-- Det finns inget kök, jag följer bara lagen och vi vet ju hur det ser ut, alkoholkonsumtionen bara ökar, säger Katarina Gustavsson.
Hon fick med sig Renée Andersson, s, Mustafa Güclü, s, Inger Jacobsson, mp, Christina Knutsson, s och Claes Mankler, s. Därmed blev det nej till öl och vin i Bryggcaféet i sommar.
-- Jag tycker det är magstarkt, säger Lilian Eriksson. m. Man slår ned på en företagare som skött sig exemplariskt. Jag hoppas han överklagar.
Jan Johansson får beskedet om avslaget när DD ringer för att få en kommentar.
-- Får jag inte ha servering på Bryggcaféet? undrar han förvånat.
Han vill dock inte kommentera vad som händer nu. Han vill först få reda på hur besluten ser ut och varför de togs.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se


Tycker du att man ska tillåta öltält och uteserveringar på sommaren?
Kommentera och debattera här nedanför.

Mer läsning

Annons