Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Bjursvicku i Bjursås

Annons

I helgen arrangerar Bjursås hembygdsförening den årliga Bjursvicku. Arrangemanget börjar på lördagen med fäbodsfrukost till spelmansmusik och följs bland annat av DM i tuppgalning.

Under lördagen går Bjursvicku av stapeln i Bjursås. Arrangemanget pågår under två dagar och börjar med fäbodfrukost till spelmansmusik.

Skor och knivar

- Sedan har vi olika hantverkare som håller på kontinuerligt under lördagen och söndagen. Det blir bland annat skotillverkning, träbearbetning och knivtillverkning, säger Thomas Björklund. Han är ordförande i Bjursås hembygdsförening som står bakom Bjursvicku.
På söndagen anordnas DM i tuppgalning och finalen hålls vid 13-tiden.

Ligger i hårdträning

DD besökte familjen Sylwan i Ryggen utanför Falun där fyra av deltagarna ligger i hårdträning.
- Det är tupparna Ville, Valle, Viktor och Vanheden som ställer upp. Vi har varit med varje år sedan 2002 och för två år sedan vann Valle, säger Elin Sylwan.
Tävlingen går ut på att tupparna ska gala så många gånger som möjligt under två gånger tio minuter. I snitt galer varje tupp tio gånger under en tiominutersperiod.

Mäktigt rekord

- Men rekordet tror jag ligger på 63 galningar på tjugo minuter, säger Elin Sylwan.
I övrigt auktioneras en Volvo 142 i originalskick ut bland besökarna under lördagen. Intäkterna från auktionen går till en fond som förvaltas av hembygdsföreningen. Klockan 16.00 på lördagen och klockan 15.00 på söndagen spelas också bygdespelet ”Gamla gården” upp. Sedan förra året har spelet en utökad handling. Tilläggen är skrivna av Bo Antonsson, som också är en av skådespelarna.
Klockan 14.45 på söndagen är det sedan dags att dela ut stipendium till ”Årets bjursing” för välförtjänta insatser på bygden.

LINUS HELLERSTEDT
023-475 08
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons