Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas vackraste kniv korades i helgen

Annons

Länge stod morakniven i vägen för knivslöjdare i Sverige. Men när sedan slöjden tog fart för 10-15 år sedan har Sverige kommit i fatt norrmännen när det gäller knivslöjd.
I helgen korades Dalarnas vackrast knivar på Dalarnas museum.

Intresset för knivslöjd är stort. Diskussioner går höga om oskrivna regler inom konstformen. Det anses t ex inte fint att göra en halvslida med samma träslag som i skaftet. Det finns skolor som förespråkar nordiska material och andra som använder utländska träslag. En del använde plast andra absolut inte.
När Dalarnas Knivförening kallade till knivtävling 2008 deltog 53 knivar i de sex klasserna. En jury utsåg vinnarna. Förutom utställningen sålde Gull Fjätvall från Särna materiel till knivslöjdare.

Knivslöjdsmaterial

- Jag och min man startade firman för 30 år sedan, berättar Gull Fjätvall. Min specialitet är trä men jag har också en del annat material som knivslöjdare vill ha.
Både hon och hennes man har slöjdat knivar och lett kurser, men nu hinner hon inte längre.
Materialet till knivslöjdarna säljer hon på marknader och utställningar och via en hemsida.
- De finaste material jag har är svenska, björkrot, masurbjörk och den ovanliga granmasuren, säger Gull Fjätvall.
Dalarnas Knivförening har cirka 60 medlemmar och har funnits i nio år.

Förfinad vinnare

Lennart Matsson, Borlänge, deltog i tävlingen och vann klassen förfinad brukskniv klass A. Han har hållit på med knivslöjd sedan han gick i pension.
- Jag samlade frimärken ett tag, men det blev så tradigt så jag bytte mot knivar, säger Lennart Matsson.
Kerstin och Sören Pettersson från Jälken i Garpenberg besökte utställningen.
- Vi är här och spanar lite, berättar Kerstin Pettersson. Min man fuskar lite som knivslöjdare och det när roligt att se vad man kan göra.

Stor beundran

Den öppna klassen vanns av Kenneth Matsols, Leksand. Hans kniv möts av stor beundran från andra knivslöjdare.
- Jag har hållit på sedan slutet av 1980-talet, berättar Kenneth Matsols. Numer blir det inte så många knivar, jag håller mest på med kurser.
Han arbetar uteslutande med nordiska material och nordiska modeller. Vinnarkniven har ett skaft av renhorn och masurbjörk. Bladet är smitt av Mattias Styrefors, Boden.

Jobbat 80 timmar

Nisse Sten, Borlänge, är sekreterare i Knivföreningen.
Han berättar att det är vanligt att det tar 25-30 timmar att göra en kniv. Först gäller det att han en idé, välja ut material till skaft, iläggningar och slida och sedan är allt arbete hantverk.
- Jag har en kniv som jag jobbat på i 80 timmar, den är ännu inte klar, berättar Nisse Steen. Det är mycket silver i den, bland annat ett fågelhuvud högts upp. Jag tror inte jag kommer att sälja den.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons