Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där ambulans, räddningstjänst, SOS och polis finns med

/

Annons

Ett "blåljushus" där ambulans, räddningstjänst, SOS och polis finns med är visionen, förklarar Åke Kjellin, platschef, och Ulrika Bergvall, driftchef, vid SOS Alarm i Falun.
- Vi tog ett första steg i somras när befäl från räddningstjänsten bemannade SOS-centralen.

Sommarens försök slog väl ut så nu flyttar ett inre befäl från räddningstjänsten in permanent hos SOS från årsskiftet, berättar Kjellin.
- Att samhällets räddningsresurser samverkar blir allt viktigare för att stärka tryggheten för medborgarna och se till att allt används rätt när ekonomin i kommuner och landsting blir alltmer ansträngd, säger han.
Under flera år har SOS Alarm arbetat nära ambulanssjukvården och akutkliniken i länet, berättar han.
- I dag handlar det inte bara om att dirigera ambulanser. Det gäller att styra patienterna till rätt vårdnivå och rätt transport. En patient som inte behöver insatser under färden till lasarettet kan till exempel åka sjukbil i stället för ambulans, säger Ulrika Bergvall.
Då garanterar man också att ambulansen finns tillgänglig när den verkligen behövs, betonar hon.
Än så länge är det endast de inre befälen i Dala Mitt, räddningstjänsten i Falun, Borlänge och Säter, som ska turas om att bemanna SOS Alarm. Men flera kommuner är intresserade av att vara med, berättar hon.
- Sitter man nära varandra får alla inblandade en gemensam lägesbild snabbare och kan bedöma vad som krävs snabbare. Det gör också att hjälpen blir effektivare, säger hon.
Jämtlands län har kommit allra längst i samverkan mellan räddningsinsatser, berättar Åke Kjellin. Där flyttar SOS Alarm, polisen, åklagaren, tullen och räddningstjänstförbundet in i ett "blåljushus" nästa år. Genom att utnyttja lokaler, materiel och tekniska lösningar gemensamt får man tillgång till resurser som man inte haft möjlighet att skaffa sig annars, betonar han.
Blåljushus kallas så för att blåljus står för högsta prioritet hos ambulans och polis.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.seSOS-fakta
SOS Alarm tar emot cirka 50000 vårdärenden i länet varje år
50-60 procent är samtal från allmänheten och 40-50 procent är från sjukvården
8000 utryckningar är Prio 1 ärenden
15000 är brådskande/ambulansärenden, Prio 2
5000 är ambulanstransport, Prio 3
15000 är liggande sjuktransport, Prio 4
7000 är ärenden där folk hänvisas till allt från akutmottagning till egenvård
Mer läsning

Annons