Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dator i bilen talar om när du överskrider hastigheten

Annons

Dalarnas bilister är Sveriges värsta fartsyndare, enligt en opinionsundersökning som SIFO gjorde tidigare i somras. Men det finns också de i länet som verkligen försöker hålla hastigheten. Och som tar hjälp av ISA.

Intelligent Speed Adaption system, eller Intelligent Hastighetsanpassnings-system, står förkortningen för och det är en slags dator som kan hjälpa dig att hålla hastighetsgränsen när du kör. Falubon Christer Hårrskog är en av dem som har en ISA i sin bil.
- Jag är mer säker på att jag ligger rätt med hastigheten än tidigare, säger han.

Piper och varnar

Den lilla ISA-datorn innehåller ett minneskort med en databas över landets vägar och deras hastighetsgränser. Genom en GPS läser systemet hela tiden av exakt var bilen befinner sig och därmed vilken som är den tillåtna hastigheten. Kör du för fort så säger ISA:n ifrån.
- Då piper det till och så står det också ”Du kör för fort”, berättar Christer Hårrskog.

Spar pengar

Den som håller hastigheten istället för att köra för fort både minskar risken för att döda andra människor och sparar pengar genom minskad bränsleåtgång, men även om man därmed vill hålla hastighetsgränserna så kanske man inte alltid lyckas, menar Christer Hårrskog
- Det är så mycket intryck när man kör bil att man missar skyltarna i bland, säger han.
En tyst bil, mobilsamtal eller barn i baksätet som distraherar, är andra saker som Christer Hårrskog menar kan göra att man helt enkelt missar att man kör för fort. I sådana situationer kan ISA hjälpa en genom att upplysa om att man kör för fort.
- På så sätt är det ju ett väldigt bra stöd för att hålla hastigheten, säger han.
Christer Hårrskog rekommenderar alla som vill ha stöd att hålla hastigheten att skaffa sig en ISA. Han får frågan om han kan komma på någon god anledning för folk att inte skaffa sig en.
- Nej det kan jag egentligen inte göra, därför att man bidrar till att rädda liv och spara pengar. Så vet man med sig att man missar hastigheten ibland så ser jag ingen, säger han.

Sparade restid

För den som tycker att det trots allt kan vara motiverat att bryta mot hastighetsgränserna för att spara in på körtiden, så finns det anledning att uppmärksamma resultaten från världens största försök med intelligenta fartvarnare, som svenska Vägverket gjorde 1999-2002. Där visade det sig nämligen att försökspersonerna genom att sänka maxhastigheterna i själva verket sparade in på restiden, på grund av färre stopp och inbromsningar.
DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons