Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD granskar skolmaten i Falun

Annons

Falu kommuns skolmat lever upp till många av Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmaten, men inte alla. Bland annat så är antalet c-vitaminrika och fiberrika grönsaker på salladsborden för få i flera skolor.

Grönsakerna är viktiga för att barnen ska få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer. Livsmedelsverket rekommenderar därför att skolornas salladsbord ska innehålla minst två c-vitaminrika grönsaker, såsom blomkål och broccoli och minst tre fiberrika grönsaker, såsom bönor och rödbetor.

Knapert sortiment

Vilka sorters grönsaker man har på salladsbordet skiljer sig en del mellan Falu kommuns skolor, men flera har bara en sort från den c-vitaminrika listan och likaså bara en från den fiberrika listan: vitkål respektive morötter.
Ulla-Kajsa Koivisto Hursti som är nutritionist på livsmedelsverket råder därför de här Faluskolorna att utöka sitt salladsbordssortiment. Dels eftersom man lättare får i sig det man behöver om man äter mer varierat, men också på grund av att vissa barn kanske inte äter just vitkål och morötter.
- Det ökar ju sannolikheten att barnen äter om man har olika grönsaker att välja mellan, säger hon.

Bra på fisk

Vad gäller huvudrätterna så har inte Ulla Kajsa Koivisto Hursti så mycket att anmärka på, men det faktum att kommunen inte har några baljväxter i dem tycker hon är synd.
- Det är naturligtvis tråkigt. De innehåller mycket näringsämnen, säger hon.
Något som Falu kommun får beröm för av livsmedelsverkets nutritionist är att de når upp till målet att servera fisk en gång i veckan. Fisk innehåller nämligen också mycket näringsämnen.
Britt Söderman som är kostsamordnare på skolförvaltningen förklarar att man satsar på att få fin fisk. Man har även minskat ner på paneringen av den, eftersom det visat sig att eleverna inte gillar när det är för mycket av den varan. Satsningen på fisken tycks också ha gett resultat.
- Barnen har börjat äta mer fisk, konstaterar Britt Söderman glatt.

Lära av varandra

När det gäller salladsborden så tror Britt Söderman att skolorna kan lära av varandra, då det finns de som har ett mer omfattande utbud än de som uppenbarligen kommer till korta. Hon är för övrigt öppen för att pröva rådet om att införa baljväxter i huvudrätterna.
- Vi får väl titta på det, säger hon.

Sött på kafeteriorna

Ett mer generellt råd som livsmedelsverket ger är att skolorna ska ha så kallad pedagogisk lunch, det vill säga att lärarna äter tillsammans med barnen. Detta har man på skolorna i Falu kommun och lärarna äter då också gratis.
Andra generella råd som Falu kommun dock inte når upp till är att högsadie- och gymnasieskolornas kafeterior inte bör servera sötsaker och att skollunchen inte bör serveras före klockan elva. Britt Söderman förklarar att de jobbar med att försöka nå det senare målet.
- Det skriver vi i våran policy också. Vår strävan är att de ska äta så nära elva som möjligt, säger hon.

Vill ha skolfrukost

Det finns en punkt som experterna på livsmedelsverket är lite mer luddiga på, nämligen skolfrukostfrågan. De beskriver visserligen skolfrukost som något positivt, men de ger ingen tydlig rekommendation. Här är dock Britt Söderman desto tydligare:
- Det har jag sagt länge att om jag bara hade möjligheten så skulle jag ha en enkel frukost på varje skola, säger hon.
Den enda skolan i Falu kommun som erbjuder skolfrukost i nuläget är Britsarvsskolan, där eleverna kan äta en enkel frukost gratis. Britt Söderman förklarar att en skola försökte ta betalt för frukost, men att det inte fungerade något vidare. Hon tror således att politikerna kan behöva tillföra mer pengar till skolorna, om hennes vision om skolfrukost på varje skola ska kunna gå i uppfyllelse.

DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons