Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är företagare och ambassadörer

Annons

De är företagare och utsedda till ambassadörer som ska inspirera och dela med sig av sina erfarenheter. Att vara småföretagare är en livsstil, det är kreativt, utvecklande och ibland jobb dygnet runt, säger samtliga.
-- Och en dröm som förverkligats, säger Lise-Lott Långberg.

Det finns 880 kvinnliga företagsambassadörer i landet, en satsning av näringsminister Maud Olofsson. DD var med när åtta av de 34 i länet möttes hos Företagarna i Falun. De upplever att samhällets syn på företagaren som en suspekt person som roffar åt sig är borta men att det fortfarande finns fördomar. När Lise-Lott Långberg som syr åt privata och offentliga miljöer och har egen formgivning startade sitt företag hördes kommenterar som:"Hon på Bagaregatan som pysslar."
-- Men det har vänt. I fjol blev jag årets köpman i Smedjebacken.
Karin Ringsby, Falun, jobbar som företagsdoktor och är bollplank till företag med allt från några få anställda till dem som har en miljardomsättning.
Hon får också många frågor om att starta eget.
-- Det behövs enklare regler men också något samlat, en sajt med tips om var man får hjälp. Annars blir det lätt så att problem man stöter på som ny blir oöverstigliga.
Birgitta Lindqvist, Ludvika, var lärare innan hon startade eget. Hon arbetar både med friskvård, rehabilitering och som översättare.
-- Det är oerhört berikande att få inblick i olika världar.
Men det finns fortfarande en flumstämpel på måbra-branschen, många tycker att det är finare att stå i katedern och lära ut tyska verb, berättar hon.
Kerstin Eriksson, Falun, har varit egen företagare i 25 år. Hon är också ordförande för Företagarna i Falun. Just nu jobbar hon mot Vitryssland.
-- Ett projekt som går ut på att hjälpa systerorganisationer till Företagarna att komma igång. Den sortens organisationer har bara varit tillåtna här sedan början av 90-talet.
Ingrid Johnsen driver Tractive AB i Borlänge tillsammans med sin man, ett företag som tillverkar betonghåltagningsmaskiner som väggsågar och borrmaskiner och har 24 anställda.
-- Det finns inget som får dig att växa och gå mot dina egna gränser som att ha eget företag. Samtidigt får man inte bli ett med företaget när det är lite större som vårt. Då orkar man inte.
Åsa Ahlgren-Peters företag arbetar med affärsutveckling och coaching. Hon är nationalekonom och jobbade mycket utomlands tidigare.
-- Men vi ville flytta hem till Gagnef för barnens skull. Då blev lösningen att starta eget. Och jag trivs väldigt bra med jobbet.
Hon har aldrig tagit ut en dag för vård av barn eller en sjukdag.
-- Om jag jobbar i 4-5 dagar med ett föredrag och blir sjuk just den dagen jag ska hålla det fungerar det inte att bara ta ut en sjukdag. Systemet är inte gjort för oss småföretagare men vi är ändå med och betalar.
Alla upplever att de jobbar med det de brinner för. Ingen nämner pengar som främsta drivkraften.
-- Jag har aldrig haft ett jobb där jag utvecklats så mycket på kort tid. Ett helt annat sätt att påverka och själv styra, säger Sofia Edvardsson. Hennes företag arbetar med att hålla sina kunders hemsidor färska, producera kundtidningar och webbTV-inslag.
Louise Ahlström, Siljansnäs, arbetar som konsult med fokus på lokal utveckling.
-- Just nu är jag engagerad i ett projekt där kyrkan, företag, offentliga och ideella aktörer samarbetar för att få igång verksamhet, till exempel i sockenstugan.
Hon bytte Världsbanken och jobb i Washington mot Siljansnäs.
-- Och jag fick ett bättre liv med bättre hälsa på köpet.
Mer information finns på www.foretagarna.se eller www.nutek.se/ambassadorer.KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons