Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kommer från tillverkning av hygienprodukter och kosmetika

Annons

Giftiga ämnen från tillverkning av kosmetika sköljs ut i Borlänges avloppsvatten. En del kommer från företag i Falun och Borlänge.
- Ämnena misstänks ge förgiftningssymtom i näringskedjans topp, säger Sören Nyström, kommunbiolog i Borlänge.

När Naturvårdsverket undersökte reningsverk avslöjades höga halter av siloxan och triclosan i Borlänges avloppsvatten. Ämnena kommer från företag som tillverkar kosmetika- och hygienprodukter. Det uppger miljökontoret i Borlänge som särskilt pekar ut företagen Cederroth och CCS.
Cederroth som ligger i Falun kör en del av sitt avloppsvatten till Borlänge. Reningsverket i Falun kan inte ta hand om det.
- Det är höga halter av ämnena i vårt avloppsvatten. Det är klorerade ämnen som ofta ställer till bekymmer. Triclosan är en onödig produkt, tveksam ur miljösynpunkt. Det är ett bakteriedödande ämne som används till exempel i tandkräm, säger Sören Nyström.
- I Sverige är användningen begränsad men det finns en efterfrågan i exportprodukter.

”Ska fasas ut”

Att ämnena förekommer har varit känt, men inte att de gett förhöjda halter i avloppsvattnet. Borlänge kommun ska nu undersöka hur ämnena bryts ned i avloppsslammet.
- Det kan bli aktuellt att ställa krav på företagen. Men vi har fått signaler om att de vill minska användningen och det vore ju bra, säger Nyström.
Cederroth använder triclosan i tvål som exporteras till USA och delar av Sydeuropa.
- Men vi håller på att fasa ut det. Triclosan blir säkert förbjudet i samband med den nya europeiska kemikalielagstiftningen. Vi försöker hitta andra produkter och byter ut triclosan under våren, säger Olle Carlstein, teknisk direktör på Cederroth.

I tandkräm

Företaget CCS i Borlänge har tillverkat två produkter som innehåller triclosan åt ett engelskt företag.
- Produkterna innehåller bara 0,01 procent triclosan. Ingen här förstår hur det kan märkas i det lokala reningsverket. Men vi har kommit överens med miljökontoret att triclosan ska fasas ut, säger vd:n Jonas Nilsson.
Triclosaner i reningsverk kan även komma från tandkrämsanvändning i hemmen. En tredjedel av de tandkrämer som säljs i Sverige innehåller ämnet.
- Det är viktigt att konsumenterna undviker produkter med triclosaner, säger Sören Nyström.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Mer läsning

Annons