Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De motionerar också om icke religiösa begravningsceremonier

/

Annons

Lars Broman, mp, och Christer Falk, s, vill att Falu kommun ska ta över ansvaret för begravningar i kommunen. De vill också att det ska finnas en icke-religiös begravningsplats och en plats avsedd för borgerliga begravningsceremonier.

De har lämnat in två motioner till kommunfullmäktige i Falun med sina förslag.
Bakgrunden är att andelen svenskar som begravs kyrkligt stadigt minskar. Det berättade DD förra veckan. Dessutom ökar antalet svenska med en annan livsåskådningen än den som svenska kyrkan företräder.

Kommunalt ansvar

Enligt Broman och Falk har Stockholms och Tran-ås kommuner tagit över ansvar för begravningar. De vill att Falu kommun också ska göra det.
- Begravningsavgiften i de flesta församlingar i Falun är cirka 600 kr per år för den som tjänar 20 000 kr i månaden. Under 50 år innebär det 30 000 kronor vilket rimligtvis skulle ge ett gott överskott till kommunen, i stället för som nu till kyrkan, skriver motionärerna.

”Bara kristna kapell”

I den andra motionen påpekar de att det i Falu kommun bara finns kristna kapell att tillgå för begravningen och bara kyrkogårdar för jordfästningar.
För den som inte vill ha begravningsceremoni i ett kristet helgat rum och inte vill bli begrav på en kristet helgad plats finns inga alternativ i Falun, säger Lars Broman och Christer Falk.
Därför föreslår de att Falu kommun ska ordna en sekulär högtidlig plats avsedd för borgerliga begravningar och en icke-religiös begravningsplats.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons