Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill se fler föräldrar på stan – så blir nattvandringen på Valborg

/
  • Christer Harrysson, IOGT-NTO, Kenneth A, ambulansen, Jocke Ambjörnsson, ambulansen, Birgitta Bortas, Nattvandrarna, Kaarina Kaarasvuori, dialogen, Jörgen Hansen, Polisen och Ulrika Gustafsson-Lindberg, samordnare Vändkorset.
  • Vid Gamla Elverket i Falun är det samling för den som vill ansluta sig till nattvandring på valborg. Christer Harrysson, IOGT-NTO, Kenneth Almqvist, ambulansen, Jocke Ambjörnsson, ambulansen, Birgitta Bortas, Nattvandrarna, Kaarina Kaarasvuori, dialogen, Jörgen Hansen, Polisen och Ulrika Gustafsson-Lindberg, samordnare Vändkorset.
  • Föräldrar, gå gärna ut bland ungdomarna. Valborg är en helg då många unga kan samlas ute och då behövs många vuxna som kan finna till hands. Vändkorset samverkar för att nattvandra i Falun på valborg.

Nu närmar det sig valborgsmässofirande. Det är också en av årets helger då det behövs många vuxna ute bland ungdomarna. I Falun samlas Vändkorsets deltagare för att nattvandra och de vill gärna ha fler föräldrar med ute.
– Det är bra om vi finns där ungdomarna är. Vår samverkan bidrar till att göra det tryggare för Faluns unga, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Annons

På Valborgsmässoafton är det samling i Gamla Elverket, Ölandsgatan 8 i Falun, klockan 18, för den som vill ansluta sig och nattvandra. Då finns det representanter där från de olika aktörerna i Vändkorset. Det kommer också att finnas med två skolsköterskor och två personer från Dialogen.

– Det är en trygghet om man inte varit ute tidigare att gå med oss, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg, BRÅ-samordnare och samordnare av Vändkorset.

LÄS OCKSÅ: "Vi är i behov av föräldrar"

Vid valborg när det är lite kallare ute har det blivit vanligare att till exempel hyra lokaler eller ha fester hemma.

– Det sprids ofta på sociala medier, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Om man då är många vuxna kan någon av dem ha koll på var ungdomarna är på kvällen och med den informationen kan det göras upp en plan så det kan vara flera vuxna just där.

Vändkorset gör en insats i Falun med att finnas ute bland ungdomarna och finnas till hands som vuxna. Det är en samverkan mellan olika aktörer i Falun, bland annat Nattvandrarna, Polisen, Dialogen, fritidsledare, skolsköterskor, kuratorer och ibland räddningstjänst och ambulans.

De har i flera år varit ute bland ungdomar på större evenemang som i år är valborg, Å-festen, skolavslutningen och Granny Goes Street, då många unga brukar samlas.

– Vi hoppas på det förebyggande arbetet, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Polisen kommer att vara med.

Om det är ungdomar som druckit för mycket alkohol så tas de med till Gamla Elverket, där Vändkorset har sin lokal. Det är polisen som skjutsar dit dem och där finns personal från Dialogen och skolsköterskor på plats, för att ta hand om dem. Föräldrarna får sedan hämta sina barn där.

Oroliga föräldrar kan också ringa och få stöd. Och om någon vuxen vet att det ska vara många ungdomar på samma ställe kan de lägga upp en plan för att vara flera vuxna där.

Alla medaktörer kommer att ha bilar så de kan fördela sig, till utkanterna av Falun, till exempel Svärdsjö, Sundborn, Grycksbo, Aspeboda, Hosjö, Roxnäs och flera ställen. För att finnas där det behövs.

– Alla är flexibla, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

LÄS OCKSÅ: "De vuxna måste vara där barnen är"

IOGT-NTO står för lokalen, som ligger mycket centralt, vid Gamla Elverket. De kommer att ha personal på plats som ser till att det finns soppa och fika åt alla som nattvandrar. Där finns mötesrum och värme, ifall det blir kallt.

– Det är en del av bidraget att stötta med lokalen, så att alla ska trivas, säger Christer Harrysson, som varit med i nio år.

I Falun finns inga fältarbetare, men den helt ideella Nattvandrarföreningen finns och har varit med i Vändkorset sedan det började. I det förebyggande arbetet har det de senaste tre åren också skickats ut föräldrabrev genom rektorer för att bjuda in föräldrar att delta och också uppmuntra dem till att vara där deras egna barn är.

– Det har kommit några nya vuxna varje gång men fler behövs, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Vid de här evenemangen kan ungdomar vara i riskzonen för att dricka alkohol eller att bli utsatt för något brott.

– Då ska de kunna vända sig till vuxna både i förebyggande syfte och om något hänt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Ny stadsfest i Falun till sommaren

Mer läsning

Annons