Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inga fler byggplaner just nu"

Annons

Allt mer påtaglig bostadsbrist i Dalarna - men det rör inte Falun. Länsstyrelsen menar att det borde byggas fler lägenheter än vad som görs. Men på det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden är det byggstopp.
- Vi har precis byggt 46 lägenheter och det finns inga fler byggplaner just nu, säger Annika Stålberg. Hon är boservicechef på Kopparstaden.

Den 1 augusti flyttade hyresgästerna in i de nybyggda lägenheterna i kvarteret Hyttkammaren. Det var de sista invånarna som fick tillgång till helt nybyggda hyresrätter i Falun på ett bra tag. Enligt kommunalägda Kopparstaden dröjer det minst två till tre år innan det kan bli aktuellt med fler nybyggda lägenheter. Men på Kopparstaden ses bristen på nybyggnation inte som ett problem.
- Det är viktigt att ha ett attraktivt bestånd och då handlar det inte bara om att ha nya fina lägenheter att erbjuda. Det finns till exempel invånare som prioriterar en låg hyra istället. Det gäller att vi håller en bra nivå, säger Elke Herbst som är informationschef på Kopparstaden.

Kopparstaden har ungefär 200 tomma lägenheter just nu. Annika Stålberg, boservicechef på Kopparstaden, säger att hälften av dem är sådana som behöver renoveras, vilket gör att andelen tomma lägenheter ligger strax över den normala nivån och så har det sett ut de senaste åren. Länsstyrelsen kommer också i sin rapport "Bostadsmarknaden i Dalarna 2008" fram till att bostadsmarknadsläget i Falun varit i balans sedan snart fem år tillbaka. Innan dess fanns dock ett överskott på bostäder i Falun. Men vissa invånares bostadsbehov är fortfarande svåra att fylla.
- Lägenheter med ett centralt läge, framför allt små sådana, är det som efterfrågas mest, säger Annika Stålberg.

Men hon säger att det inte innebär att det kommer att byggas fler små lägenheter i centrala Falun. Vidare påpekar länsstyrelsen också i sin rapport att strax över 40 procent av Faluns hyreslägenheter är byggda före år 1964. Det kan jämföras med exempelvis Borlänge, där motsvarande andel är strax över 20 procent.

Hur påverkar det framtidens bostadssituation i Falun?
- Det pågår en kontinuerlig rotrenovering så jag ser inte att det skulle innebära att Falun får problem med bostadsbrist i framtiden, säger Annika Stålberg.

Hon säger dock att det är svårt att förutspå vad som kommer att hända i framtiden och att det i slutändan hänger på hur inflyttningen till Falun kommer att se ut.
- Högskolans utveckling är också spännande att följa eftersom fler studenter till staden är något som absolut skulle påverka, säger Annika Stålberg.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.seMer läsning

Annons