Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det säger FöreByggets chef om Falu kommuns köp

Annons

- Visst är vi bättre och vi är billigare.
Det säger Hans Relefors, Regionschef på FöreBygget, det företag som Falu kommun köper brandskyddsutbildning, brandskyddsinventeringar och besiktningar, brandskyddsutrustning mm av.
- Falun betalar sin räddningstjänst två gånger, säger Räddningstjänstens förbundschef Leif Andersson

DD berättade i måndags om den revisionsrapport som kritiserar Falu kommun för att inte köpa brandskyddsutbildning av den egna räddningstjänsten, DalaMitt som ägs av Säter, Borlänge och Falu kommuner.
Revisorerna menade att Faluns köp av tjänster hos privata FöreBygget påverkar ekonomi negativt. De säger också att förbundet möjlighet att behålla och utveckla sin personals kompetens påverkades.

”Missköttes”

Hans Relefors startade företaget FöreBygget i slutet av 1990-talet för att arbeta med projektledning och krisberedskap.
- När räddningstjänsten var ensam på marknaden höjdes priset och arbetet missköttes, säger Hans Relefors.
- Kunderna kontaktade oss. Socialtjänsten i Falun ville ha utbildning, de har frågat räddningstjänsten men fått nej.
Kundstocken har växt. Tre landsting och flera stora företag är kunder. Just nu räknar man på anbud till Landstingets Dalarna och landstinget Skåne. För några månader sedan sålde Hans Relefors företaget till Securitas, men är kvar som vd på huvudkontoret i Falun.

”Vi vill vara med”

- Vi vill vara med och räkna på all offentlig upphandling, säger Hans Relefors.
Han berättar att den miljon som Falu kommun köpte tjänste för förra året till övervägande del var en stor brandskyddsinventering.
- Det ska räddningstjänsten inte hålla på med, man får inte kontrollera sig själv.
Hans Relefors är ordentligt arg.
- Vill räddningstjänsten tjäna pengar så är väl det ok, men det ska göras på affärsmässig grunder. Alla våra anbud vinner vi på pris, vi är billigast och vi har en kompetens som räddningstjänsten inte kan visa upp. Blir vi av med kunderna i Falun finns ingen anledning att behålla huvudkontoret och de sex jobben i kommunen.

”Betalar två gånger”

Leif Andersson, Förbundschef på Räddningstjänsten DalaMitt säger att kommunen inte måste ta in anbud på det som den egna räddningstjänsten klarar.
- Falun betalar bidrag på 82 miljoner till förbundet, då är det också rimligt att kommunen får tillbaka arbete, säger Leif Andersson. Köper man tjänster externt betalar man två gånger. Även om vi skulle ta mer betalt för en tjänst så stannar pengarna inom den egna plånboken, alltså hos den egna räddningstjänsten.

”Inte konkurrens”

Han hävdar också att Räddningstjänsten visst får utföra insatsplanering, tillsyn och inventering i den egna kommunen.
- Det är inte konkurrensdrivande.
Han säger att om kommunen begär in anbud på dessa tjänster så kommer Räddningstjänsten DalaMitt att vara med.
- Målsättningen är att våra operativa styrkor ska vara mer engagerade i förebyggande arbete, säger Leif Andersson. Om kåren får kunskap om olika objekt så har man också en bild av dem om en brand skulle uppstå.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons