Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det skulle hindra översvämningar, säger Jan-Åke Holmdahl

/
  • -- Öppnar vi Runns gamla utlopp i Torsång hindrar vi översvämningar i Runn, säger Jan-Åke Holmdahl som  tar översvämningarna 2000 som ett avskräckande exempel och efterlyser ett bättre samarbete mellan olika vattenkraftsaktörer. FOTO:BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Översvämningar längs Runns stränder och i Faluån 2000 vållade stora skador. Prognoser visar att klimatförändringar ökar risken ännu mer. Det ställer allt större krav på samverkan, betonar Jan-Åke Holmdahl, säkerhetschef i Falun.
- Öppnar vi Runns gamla utlopp till Dalälven vid Truttärn i Torsång hindrar vi översvämningar i Runn.

Runns gamla utlopp vid Truttjärn lades igen efter att kanalen intill grävdes på 1600-talet för att det skulle gå lättare att forsla virke till Falu gruva, berättar han.
- Tidigare gick Runns utlopp hit och vidare ner mot kanotstadion vid Kårtyllasjön.
Om utloppet öppnades igen med ett dämmbord i kombination med en slussport i kanalen skulle Dalälvens vatten inte kunna trycka upp vattnet i Runn, förklarar han.
Runns vatten skulle fortfarande kunna avbördas vid en överenskommen nivå via dämmbordet, säger han.

”Alla vinner”

Det gäller att undersöka alla konsekvenser noga men det är väldigt lite byggt här, betonar han.
Vad skulle vinsten för Borlänge kommun bli?
- Alla vinner på att försäkringspremierna blir lägre. Vattenskador är en av de dyraste posterna för försäkringsbolagen. Det finns beräkningar som visar att en översvämning som den 1916 skulle det drabba 5 000 fastigheter längs södra Dalälven och Runn.
Vid sju tillfällen sedan 1950 har vattenståndet i Runn varit över 108 meter över havet. Vid 108,5 meter når vattnet bebyggelse nära stranden.
Vattenståndet i Runn bestäms både av flödet i Dalälven och av tillflödet norrifrån från Svärdsjövattendragen.

Helhetsgrepp

Miljönämnden i Falun tittar nu på 110,3 meter över havet som är gränsen för bygglov runt Runn. Avloppen hamnar under den gränsen och vid översvämningar kan det bli kritiskt.
Men det gäller att ta ett helhetsgrepp, betonar Holmdahl.
- Det här med klimatförändringar och översvämningsrisker är för stora frågor för enskilda kommuner. Vi måste förbättra samarbetet mellan alla aktörer.
Enligt SMHI är Vansbro, Falun och stränderna kring sjön Runn utsatta för betydande risker redan med dagens klimatförhållanden på grund av höga flöden i Dalälven.

Avskräckande

Jan-Åke Holmdahl tar översvämningarna längs Svärdsjövattendragen år 2000 som ett avskräckande exempel.
- Om det hade funnits ett fungerande samarbete mellan aktörerna hade det aldrig hänt. Efter avregleringarna har det blivit alltfler aktörer men ingen fungerande samordning.
Vatten är pengar, ingen vill öppna dammluckorna i onödan, betonar han.
Han visar siffror på att vattenmagasinen längs Svärdsjövattendragen vid Amungen och Balungen var fyllda till 85 procent redan i juni 2000.
- Det kom inte mycket regn i juni. Och under 14 dagar i juli räckte det med en normal julinederbörd för att vattnet snabbt skulle stiga över dämningsgränsen.
- Vi kan inte nöja oss med att lägga ut sandbarriärer när vattnet väl står 1,5 meter upp på trottoarerna. Det är märkligt att vi inte klarar det folk i Egypten kunde för flera tusen år sedan när de reglerade Nilen.

EU-krav

- EU ställer också allt starkare krav på långtgående samarbete. Och det finns pengar att söka i strukturfonderna för förebyggande åtgärder.
Dan Westerberg, c-kommunalråd i Falun, tycker att Holmdals idé är intressant men betonar att den måste beredas i vanlig ordning innan det går att gå vidare.
Nils Persson, s-kommunalråd i Borlänge, berättar att hans kommun inte är lika sårbar när det gäller översvämningar.
- Vi har varit mer restriktiva med bygglov nära älven och det är framförallt fritidshus som drabbas. Men vilka konsekvenser det skulle få att öppna Runns gamla utlopp kan jag inte svara på i dag.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons