Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom mot drönare stoppar företag

Mattias Odh hade just startat ett företag för att filma och fotografera med drönare. Men nu stoppar en dom hans planer.
– Det har blivit olagligt att fotografera med drönare, säger han.

Annons

Falubon Mattias Odh är 26 år och tog nyligen examen i film- och TV-kunskap vid Högskolan Dalarna. Han planerade att ägna sig åt drönarfoto och investerade i utrustning.

– Det jag tänkte göra var att filma och fota för företag och privatpersoner som vill se sitt hus, bröllop eller annat i annorlunda perspektiv.

Men i fredags, samma dag som han började marknadsföra företaget, så kom domen i Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Som jag förstått det så är det bara om man ska förhindra brott som drönare får användas, säger Mattias Odh.

Domstolen jämställer kameraförsedda drönare med övervakningskameror. Därför måste tillstånd sökas från länsstyrelsen för varje fotografering. Då ska syftet med fotograferingen vara att förhindra, utreda eller avslöja brott och förebygga olyckor.

Mattias understryker att han hade alla papper i ordning. Han hade försäkring och tillstånd från Transportstyrelsen för kommersiell verksamhet med drönaren. Det material han hittills publicerat, exempelvis en film över hoppbackarna i Falun, är granskat och godkänt av Lantmäteriet.

– Det finns redan en del regler. Det här är något som lätt kan missbrukas om man vill. Det är som med bilar, det är jättelätt att köra för fort. Men man förbjuder inte bilar för den skull. Det behövs en lagstiftning, men jag tror att det gått att göra något bättre än det här, säger Mattias Odh.

Riktigt hur Mattias Odhs framtida verksamhet nu ser ut vet han inte. Men han påpekar att han inte är ensam i den situationen.

– Många är betydligt mer drabbade än mig, säger han.

Många protesterar också mot den prejudicerande domen och dess följder. En part är branschorganisationen UAS Sweden som hävdar att domen tar död på en hel bransch, enligt Aftonbladet.

Fakta: Högsta förvaltningsrättens dom mot drönare

Kameran på drönaren ska fotografera från luften men hanteras från marken. Domstolen ansåg därför att den inte manövreras på platsen, och kan användas för personövervakning även om det inte är syftet. Kameran ska därför betraktas som en övervakningskamera.

Med en övervakningskamera avses en kamera som är uppsatt så att den kan användas för personövervakning. Eftersom drönarens kamera kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde så är den tillståndspliktig.

Mer läsning