Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om en skatepark allt närmare att gå i uppfyllelse

Annons

Planerna på en skatepark i Falun har funnits i flera år.
Nu verkar det dock som att planerna är på väg att förverkligas. 4,5 miljoner kronor har avsatts till 2009 års budgetförslag.
- Vi vill gärna ha en faluprägel på skateparken, till exempel att göra betongen faluröd, säger Eskil Österling, ordförande i Falu skate- och snowboardklubb.

I juni beslutade kommunfullmäktige om att avsätta 4,5 miljoner kronor för att bygga en skatepark för skateboard, inlines och BMX i Falun. Nästa steg blir att bestämma var den ska byggas. Falu skate- och snowboardklubb (FSOSK) vill att skateparken byggs på området vid Västra skolan.

Passar klockrent

- Sett ur en kulturarvssynpunkt så är det svårt att bygga så mycket annat på den ytan. Vi anser att en skatepark skulle passa klockrent där, säger Eskil Österling, som startade FSOFK för ett par år sedan, tillsammans med Johan Berglund, som jobbar som arkitekt.
- Johan är väldigt skateboardintresserad och kommer nog att stå för grundplaneringen av parken. Det är viktigt att parken planeras av någon som är insatt i hur man åker skateboard, hur långt det ska vara mellan hindren och så vidare. Vi hoppas att kunna jobba med Steven White, som bygger skateparker. Då kanske vi kan få det till en bra pris, säger Eskil Österling.

I röd betong

Går det att få en falu-prägel på parken?
- Ja, vi vill gärna ha en faluprägel, till exempel genom att förändra pigmentet i betongen och göra den faluröd. Andra idéer är att försöka få med gruvgångar eller kanske Zorn på något sätt. Det kommer nog att bli en lång process och antagligen får vi presentera våra idéer framöver. Men nu har vi kommit långt, säger Eskil Österling.
Jonas Boström är anläggningsansvarig på Falu kommun. Tillsammans med Lasse Nordström och Andreas Lövgren jobbar han med skateparken.

Utredning pågår

- Vi håller på att utreda platserna där skateparken skulle kunna ligga. Platserna är sju till antalet. Utredningen är tänkt att bli klar i september eller oktober. Många verkar bry sig om den här frågan och vi hoppas att det kommer att bli något riktigt bra till slut, säger han.

PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons