Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 28 år på bruket öppnar Ingegerd Jensstad garnaffär

/
  • Ingegerd Jensstad och Eva J Johansson har gjort verklighet av drömmen, en garnaffär i Grycksbo.
  • Första kunden, Lena Göräng, kom redan innan affären öppnad. Hon handlade material till en julklapp åt ett  barnbarn.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

I går öppnade Garnbanken i gamla banklokalen i samma hus som Tempo i Grycksbo.
- Jag gick från jobbet på bruket efter ett 12-timmarsskift. Då tänkte jag: Nä, jag vill göra något själv, förklarar Ingegerd Jensstad.
Tillsammans med dottern Eva J Johansson äger hon affären.

Ingegerd Jensstad arbetar fortfarande på laboratoriet på pappersbruket. För tre år sedan fick hon guldklocka. Dottern arbetar inom hemtjänsten. Men tillsammans satsar de på en dröm, en garnaffär i Grycksbo.
I december har den öppet hela dagarna, därefter blir det öppet mellan 14 och 19, mor och dotter kommer att pussla ihop sina skift på de vanliga jobben så att alltid någon kan vara i affären.
- Jaha, sa jag när mamma kom och berättade att hon skulle öppna garnaffär, berättar Eva J Johansson. Nu tycker jag att det är jätteroligt.
Båda är handarbetsintresserade. Ingegerd har virkat massor men numer blir det mest stickat, sjalar, mössor och tröjor. Även Eva stickar men hon håller just nu mest på med broderier.

Kunderna styr

I Garnbanken satsar de till att börja med på virk- och stickgarner och tillbehör samt sybehör. Kunderna önskemål kommer att styra sortimentet, men Eva planerar redan framöver att ta in även prydnadssaker och ljus. En stickvåg växer sig allt större, många unga har börjat sticka och virka, så en garnaffär borde vara rätt satsning.
- Jag tror att det kommer att gå bra, även om det känns lite pirrigt så här första dagen, säger Ingegerd.
Själv har hon hittills handlat sina garner i Falun, och hon vet att det finns många potentiella kunder i närområdet.
- Numer är det inte bara stickade strumpor, vantar och tröjor, säger Ingegerd. Många tovar väskor.
Så tipsar hon om modern tovning. DDs reporter fick en gång lära sig att tova med hjälp av kardad ull och hett såpvatten.
- Man kan med ullgarn sticka eller virka till exempel sockar, lite större än man behöver. Så tvättar man sockarna i tvättmaskin, 60 grader. Därefter formar man den blöta sockan efter foten. Så kan man göra väskor, plånböcker, mobilfodral och annat, tipsar Ingegerd Jensstad.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons