Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elja Sjöberg fick veta att sjukvården inte kan behandla alla

/
  • -- Jag söker inte vård för att det är roligt, utan för att jag är sjuk, säger Elja Sjöberg.Hon fick ingen hjälp när hon fick ont i bröstet.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER

Annons

Elja Sjöberg hade varit förkyld i fyra veckor; ont i halsen, hostat på nätterna och när hon snöt sig kom det blod. När hon fick ont i bröstet blev hon orolig för lunginflammation eller kanske hjärtat. Hon ägnade två dagar åt att söka vård.
Förutom besked att återkomma en annan dag fick hon veta att hela Dalarna var sjukt. Sjukvårdsrådgivningen berättade att man inte kunde ta emot alla, speciellt eftersom landstinget skulle spara.

- Jag är 60 år, säger Elja Sjöberg. Jag accepterar inte att bli behandlad illa och att man talar till mig som till ett barn. Jag protestera också för dem som kanske inte vågar eller orkar säga ifrån.
När Elja Sjöberg kände att hon fick ont i bröstet blev hon orolig. Hon ville träffa en läkare och få veta om hon hade lunginflammation eller problem med hjärtat.
Hon började med att ringa sjukvårdsrådgivningen där en telefonsvarare sa att hon skulle ringa tillbaka senare. Då ringde hon sin vårdcentral på Britsarvet. Där svarade en annan telefonsvarare att hon skulle ringa igen nästa vardag.
Men i lördags hade Elja ännu mer ont och hade inte kunnat sova för hostan. Hon åkte till akuten på Falu lasarett.
- Jag kom redan innan de öppnade men jag fick träffa en jättetrevlig kirurg, berättar Elja Sjöberg. Han sa att det skulle komma en akut-distriktsläkare klockan 11 och bad min ringa strax för 11 och be att få komma.

Hela Dalarna sjukt

Elja gick hem och ringde, efter en drygt halvtimme kom hon fram till sjukvårdsrådgivningen.
- När jag berättade svarade en kvinna, som inte presenterade sig, att hela Dalarna var sjukt. Det är ett virus upprepade hon fler gånger. Hon sa att apoteket hade en massa preparat och tyckte att jag skulle gå dit och köpa. Hon sa också: ”Vi kan inte behandla alla”.
Elja Sjöberg konstaterade att hon inte skulle få någon hjälp att besöka en läkare.
- Då började kvinnan prata om att det berodde på besparingar. Jag tycker inte att man ska prata om att det inte finns pengar när en sjuk människa ringer. Vad har jag med besparingarna att göra?

Fick remiss

Fortfarande går Elja omkring med ont i halsen och bröstet, hon hostar och snyter blod. Hon berättar att hon känner sig extra utsatt också för att hon har sorg efter sin man som dog i maj.
- Det var andra gången jag blev behandlad illa. Förra gången kom jag till akuten med en infektion och 40 graders feber. Personalen skrattade och sa att nu kommer en till med varannan-dags-feber. De sa åt mig att gå hem, ta Alvedon och ringa en annan dag.
Efter någon dag fick hon remiss.
- En infektionsläkare sa att det var livsfarligt att gå hemma med så hög feber och äta Alvedon, berättar Elja Sjöberg.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons