Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Bellmanhistoria av 13 skådespelare och en 10-mannakör

/

Annons

Nisserska teaterns största och uppsättning och den med mesta musiken. Det säger Catherine Gordon, regissör, som tar Sven Lagerström till hjälp med körregi i Haren och Vråken, en musikalisk Bellmanhistoria av Lars Forsell.

13 skådespelar och en tiomannakör ingår. Flera kör dubbelt.
- Jag är en halvtidsbellman och sjunger i kören när jag inte spelar Bellman, säger AnnaCari Jadling-Ohlsson som berättar att Örjas Maria Sjörs spelar den andra Bellmanhalvan.
När DD hälsar på - två veckor innan premiären - råder ett organiserat och glatt kaos med mycket skratt och skämt mellan "tagningarna."
Lars Forsells Haren och Vråken är berättelsen om hur en 40-årig Ulla Winblad försöker börja ett nytt liv, flyttar från Stockholm och öppnar en krog i landsorten för att skydda sin dotter från det liv hon själv levt. Hur det går får teaterbesökarna se, säger Catherine Gordon.
Dalregementet finns med i bakgrunden, Bellman dyker upp liksom stortjuven Guntlack som spelas av Lars Lindwall, baron Silvergrå som spelas av Lena Linder som också är producent, och många andra.
- Allt är möjligt med så många amatörer, säger Catherine Gordon.
Sven Lagerström som sjunger i Dalasinfoniettans kör när han inte spelar teater har dessutom en av de bärande rollerna som Fredman. Han har "putsat på musiken" och gjort egna arrangemang och till och med skrivit musik till en marsch av Bellman.
- Det är en liten snutt bara, säger han blygsamt innan han reser sig upp från golvet med lösmagen i vädret och ställer sig framför kören som värmer upp med: "såååå-om-om-om-om" och andra övningar.
Kören består både av skådespelare "lite kompisar och bekantas bekanta" och några körproffs. Linda Karlsson som spelar Ulla Winblads dotter Anna-Britta hör till dem som kör dubbelt och körar när hon inte står på scen.
På golvet står ölseldjar i trä, tennliknande ölstop och konstgjord frukt. Det är stoj och glam men frid och fröjd på krogen Haren och Vråken. Men plötsligt kommer två soldater från Dalregementet in och allt ändras.
Forsells pjäs hade premiär 1978 och spelades mycket av länsteatrarna, bland annat Skånska teatern, berättar Catherine Gordon som betonar att hon alltid drömt om att sätta upp den här pjäsen.
1 november är premiären. 13 föreställningar är inplanerade i november och tre i december.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Mer läsning

Annons