Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett led i kampanjen Flytta till Dalarna

Annons

En gratis helg i Falun/Borlänge för 18 personer ska locka nya invånare. Det hoppas Lena Säfström, informationschef i Falun.
- Varje person som flyttar till kommunen och får ett jobb ger oss skatteinkomster på cirka 70 000 kronor om året, säger hon.

De 18 som bjuds hit kommer nu till helgen. De bor i Stockholmstrakten. De får gratis resa, blir guidade runt till bostadsområden, får en tur ner i gruvan och blir underhållna av ett av syskonparen som ingår i kampanjen Flytta till Dalarna. I Falun får de se allt från Hosjö och Runns strand till Dalregementet till det planerade området i Slättaskog. De blir bjudna på mat och övernattar på hotell. Lördagen viks åt Falun och söndagen åt Borlänge.
Gruppen har valts ut bland dem som visat intresse för Falun och Dalarna och som blivit kontaktade tidigare under samma kampanj. Den började 2005 med att politiker och tjänstemän i länet ringde till tänkbara dalmasar och kullor som de fått tips om på olika sätt.
Av de cirka 900 hushåll som visat intresse för länet har runt 600 sagt att de vill flytta till Falun, berättar Lena Säfström..
- Kampanjen har rullat vidare och vi har haft kontakt med många ett antal gånger. Nu valde vi ut intresserade runt Stockholmstrakten för att deras resa inte skulle bli för lång, berättar hon.
Under kampanjens gång från 2005 till årsskiftet 2007/2008 har 101 personer flyttat till Falun, berättar hon.
- Vi kan kanske inte ta åt oss hela äran men kampanjen har definitivt bidragit.
Från maj månad till årsskiftet satsar Region Dalarna 300 000 kronor och Falun och Borlänge bidrar med lika mycket i en kampanj med fokus på de bägge kommunerna. Och helgresan är en del i det paketet, berättar hon.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons