Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett sätt att öka säkerheten”

Annons

Angela Poroli på miljökontoret öppnar en påse med grus med lite salt i och slänger ut på en isfläck.
- Ofta behöver man inte mer än det är i påsen, säger hon om gratissanden som finns i påsar i stadshusets reception.

Bruna påsar med prydliga påskrifter ”Falun säker och trygg kommun” står i en tvättkorg vid receptionen. Det är bara att förse sig.
- Vi fyller på varje dag, berättar Angela Poroli.
Idén med sandpåsarna kommer från Smedjebacken som också är certifierad som säker och trygg kommun, berättar hon. 17 av totalt 290 kommuner i landet är certifierade. Det är en modell för skadeförebyggande arbete som bygger på samarbete mellan en rad områden som brottsförebyggande rådet, räddningstjänsten, landstinget, Dalarnas forskningsråd och Högskolan Dalarna.
- Förra veckan kom en man från WHO, världshälsoorganisationen, som utfärdar certifikaten för att kolla att Falun fortfarande uppfyller kriterierna, helst ska vi bli bättre och bättre på säkerhet, berättar hon.

Samordnare

Angela Poroli är samordnare för modellen säker och trygg kommun där Falun fokuserar på att förebygga olyckor i bostäder, inom idrotten, i trafiken och i skolan. Att säkra gator och torg för halkolyckor är en del i detta.
- Ofta behöver man inte mer sand än det finns i påsarna, säger hon och visar det lite grova gruset.
Kommunala Handikapprådet har också stött på för att faluborna ska få gratissand.
- De upplag som funnits i Svärdsjö och på Ingarvet har varit kommunens egna och där har privatpersoner hämtat sand på eget bevåg. Numera har kommunen inget eget upplag eftersom allt sköts av entreprenader. Därför passade idén med sandpåsar extra bra, menar hon.

Folkhälsoprogram

- Kommunen har också antagit ett folkhälsoprogram där ett av målen är att antal skador ska minska med minst 15 procent till 2010.
Ett led i folkhälsoprogrammet är också att minska antal fallolyckor i hemmen. Tre hemtjänstområden har anmält sitt intresse, berättar hon.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons