Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett tungt arbete som kräver mer personal”

/
  • Fredrik Quarles Van Ufford, läkare, Inga Groth, samordnare, Anders Hane, barnutredare åt polisen, Ann Ekspong, psykolog Bup, Christina Eriksson, psykolog Bup FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER

Annons

Barnahus i Dalarna har funnits sedan första oktober förra året, och är en verksamhet som jobbar med barn som utsatts för misshandel av nära anhörig, eller sexuella övergrepp oavsett gärningsman.
De berörda myndigheterna är överens om vikten av arbetet, men vill se fler anställda.

Under året har Barnahus i Dalarna haft ungefär 300 ärenden, varav hälften lett till samråd med myndigheterna. Hittills har det varit socialtjänsten som presenterat målen, men nu kommer även polis, barnpsykiatri och berörda myndigheter att kunna ta upp fall, så samordnare Inga Groth tror att underlaget kommer att öka.

Fler känner till

- Dessutom träffar vi ju allt fler från skola och omsorg, och med deras kännedom om oss, tror vi att det även där kommer att bli fler anmälningar.
Barnahuset drivs av kommunalförbundet där länets samtliga kommuner ingår. I dagsläget har man en anställd, Inga Groth.

Fler behövs

- Det är ett tungt arbete och det borde anställas mer personal. Alla berörda myndigheter är överens om att verksamheten behövs.
Det finns lite leksaker, kuddar och man har inrett med värme. Långt från de sterila miljöer myndigheter tenderar att hysa.
I förhörsrummet står tre fåtöljer. En diskret öronsnäcka hänger från en av dem, och bakom blomsterkvisten av plast döljer sig två videokameror. I rummet intill kan man följa samtalet med barnet via den TV som hänger på väggen.

Bygger på samråd

Barnahuset bygger på samråd. Man samlar samordnare, socialtjänst, åklagare, barn och ungdomspsykiatrin, barnläkare och polisens barnutredare för att gå igenom de ärenden man har.
I Falun har socialtjänsten hittills i år mottagit 825 anmälningar om barn som far illa, av dem har barnahuset tagit upp 40 fall.

Fler varje år

Men anmälningarna till kommunen gäller allt från allmän oro, kriminalitet, självskadebeteende till tecken på psykisk ohälsa, misshandel och övergrepp. Det är också en siffra som ökar från år till år.
Anders Hane, barnutredare på polisen säger att man vinner mycket med barnahusets verksamhet.

Bättre helhetsbild

- Saker som tidigare tog månader kan nu gå på en vecka, och alla de olika infallsvinklar vi får under samtalen gör att de vinner en otrolig kraft. Vi får en helt annan helhetsbild nu.
Socialtjänsten i Dalarna är idag hårt belastad och man har ärenden på hög som inte utreds fort nog.
- Ja, socialtjänsten är hårt ansträngd idag. Jag har bjudit in mig hos länets samtliga socialtjänster för att tala om verksamheten. Men inte ens hälften kan ta emot på grund av den överbelastning som råder, berättar Inga Groth.

Börjar rekrytera

I Falun har man på socialtjänsten nu börjat rekrytera personal. Något Christina Eriksson, psykolog på barn och ungdomspsykiatrin ser att man borde göra även på Barnahus i Dalarna.
- För barnahusets fortbestånd är det alldeles avgörande att det finns tillräckligt med personal.

MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons