Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-ministern besökte Dalarna: "Vi kan påverka mycket mer än vi tror"

Regeringens EU- och handelminister Ann Linde (S) besökte Falun och Hedemora på onsdagen. "EU-handslaget" kallas arrangemanget där Ann Linde reser runt i Sverige för att sätta fokus på EU:s betydelse. Att vi kan påverka EU var ett av hennes budskap.

Annons

I Falun berättade hon om EU för elever på Kristinegymnasiet. Därefter blev det en träff med kommunalråd och företrädare för Region Dalarna. Och ett gemensamt handslag för att öka engagemanget i EU-frågorna.

– EU-frågorna är vardag för oss, som privatpersoner, medborgare och inte minst i kommunen. Vi har nu ett åtagande att få ett större engagemang och delaktighet när det gäller EU-frågorna. Falun är en plats i världen och i många frågor vi beslutar om tror vi kanske att de handlar om vår lilla kommun. Men det är så viktigt att vi går ihop i många delar och att vi i regionen och EU kan ha ett större tryck och få igenom vissa beslut, säger Susanne Norberg (S), kommunalråd i Falun.

Ann Linde (S), EU- och handelsminister förde ett panelsamtal med dalapolitiker om hur engagemanget och delaktigheten i EU-frågor ska öka.

Ann Linde förde ett panelsamtal med Susanne Norberg, Jan Bohman (S) kommunalråd i Borlänge, Ulf Hansson (S), kommunalråd i Hedemora, Hans Johansson (C), vice kommunalråd i Säter och Abbe Ronsten (S), ordförande i Region Dalarna.

– Vi har diskuterat på vilket sätt vi som politiker kan jobba med att medborgarna ska kunna mer om EU, och hur EU ska bli något man diskuterar. Vi kan påverka mycket mer än vad vi tror. De regionala och lokala politikerna säger att när det gällde frågor som rörde regionen så hade man försökt påverka EU, och det hade man lyckats med.

– Då blir man ofta väldigt förvånad- det finns en slags uppfattning om att det inte går att påverka, säger Ann Linde.

– Det är så viktigt att vi går ihop i regionen och i EU och kan ha ett större tryck och få igenom vissa beslut, säger Susanne Norberg (S), kommunalråd i Falun.

Ann Linde talade också för Kristinegymnasiets elever om EU och dess historiska bakgrund.

– Över 60 procent av besluten i fullmäktige påverkas av beslut som tas i EU. Så man kan verkligen säga att EU påverkar vanligt folks vardag. Alltifrån skolmaten och hur den köps in till ordning, fred och demokrati i Europa.

Hon nämnde Brexit och den spanska krisen kring regionen Kataloniens självständighetskrav.

– EU bildades efter andra världskriget då Europa låg i ruiner. Nu ser vi att man kan förhandla med varann när det blir konflikter.

– Vi ser att det bildas populistiska partier, särskilt högerpopulistiska och i Sverige har SD väldigt höga opinionssiffror. I Tyskland har för första gången ett högerpopulistiskt parti tagit sig in i parlamentet. De här partierna ger ett mycket enkelt svar på svåra och komplicerade frågor- att allt beror på invandringen. Så är det ju inte. Men man måste ta människors oro på allvar, sa Ann Linde.

Hon framhöll EU:s ekonomiska betydelse för Sverige, där 45 procent av BNP, bruttonationalprodukten, utgörs av export.

Vidare informerade hon om ett EU-toppmöte i Göteborg den 17 november då de sociala aspekterna av arbetsmarknaden ventileras.

– Ni kommer förmodligen att ha flera olika jobb under livet. De här frågorna berör alla ungdomar, både här och på gatorna i Barcelona.

Eleverna hade förberett frågor, bland annat vad som är roligast med att vara politiker.

– Att man tycker saker och sen kan man få det att hända. Man kan faktiskt förändra saker i samhället, sa Ann Linde, som också fick svara på hur hon själv blev socialdemokrat och minister.

– Minister blir man genom att vara aktiv i ett parti. Jag var aktiv inom SSU och Elevorganisationen, sa hon och fortsatte att det uppmärksammades i partiet att hon ägnade sig åt internationella frågor.

Kampen mot apartheid i Sydafrika var det som väckte hennes politiska intresse.

Mer läsning

Annons