Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluelever engagerade i 5 i tolv-rörelsen

/
  • Noll rasism! Det önskar 5 i tolv-gänget i Falun, som vill att man ska sluta döma varandra efter hudfärg och ursprung. Den 5 december är det dags för nästa manifestation mot rasism och främlingsfientlighet.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

Så tycker ett gäng faluelever som engagerat sig i antirasismrörelsen 5 i tolv. I 20 år har organisationen kämpat emot rasismen i Sverige.
Den 5 december varje år manifesterar ungdomarna, i hopp om att få fler falubor att se bortom hudfärg och/eller ursprung.
Två av dem som engagerat sig i rörelsen är Ebba Wikbladh och Heather Wallace, båda 15.

- Vi hatar inte rasister, vi hatar bara deras åsikter, säger 15-åriga Ebba Wikbladh, som varit engagerad i antirasismrörelsen sedan hon var 12 år gammal.
Enligt henne förekommer rasism överallt, i alla tänkbara former. Något hon inte ser med blida ögon på.
- Jag har varit med om att invandrare har kommit och velat bråka med dem som är svenskar och vita. Och tvärtom. Folk borde verkligen se till individen i stället för att hålla på så.
Det tycker även 15-åriga Heather Wallace.
- Alla ska få bo i Sverige på samma premisser. Fysiskt sett är alla människor, och ska man tänka i raser över huvudtaget så tillhör vi ju faktiskt samma stam, säger hon.
Heather kommer ursprungligen från Irland, men har bott i Sverige sedan hon var liten. Även hon säger sig på nära håll ha märkt av en hel del rasism.
Något som får henne att se rött, som hon själv uttrycker det.
- Det är inte okej. Man måste våga stå emot grupptrycket.

Maifestation

I Falun har 5 i tolv varit verksamma i ungefär 15-16 år. Och den 5 december är det alltså dags för ännu en manifestation.
Under dagen kommer artister som VC-PS, Swasse och Råtukt att spela, samtidigt som flera föreläsningar kommer att hållas för att informera om problemen med rasism och främlingsfientlighet.
Vad skulle man mer kunna göra för att bekämpa rasismen?
- Informera mer i skolorna. Våga visa att man inte tycker att det är okej, säger Heather.
- Låta folk bara vara sig själva, helt enkelt. Se alla som individer, säger Ebba.
HANNA BORGS
023-476 07
hanna.borgs@daladem.se

Mer läsning

Annons