Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluläkare i ny avhandling

Annons

Äldre får ofta antibiotika i onödan, framförallt kvinnor över 80 år. Det säger Nils Rodhe, distriktsläkare i Falun som tagit fram en metod som visar om det är en bakterieinfektion som bör behandlas eller inte.

- Det är viktigt att minska all onödig användning av antibiotika så att bakteriestammarna inte blir resistenta, säger Nils Rodhe, distriktsläkare på Britsarvets vårdcentral, som nyligen presenterat sin doktorsavhandling.
Den visar att bakterier i urinen finns hos var femte kvinna och var tionde man över 80 år. Även hos friska äldre. Efter att ha tagit ett flertal prover kunde han konstatera att mer än var tredje kvinna och var femte man hade de ofarliga bakterierna i urinen i åtminstone ett av tre prov tagna inom 18 månader.
Men det kan i vissa fall vara svårt att avgöra om det är en bakterieinfektion som bör behandlas eller inte, betonar han. Han har forskat fram en metod att skilja bakterier som behöver behandlas från andra genom ett vanligt urinprov. Han har kollat halten av vita blodkroppar och vissa äggviteämnen hos äldre med typisk blåskatarr och hos dem med ofarliga bakterier. Det visade sig att patienter med vanlig blåskatarr hade högre halter av dessa bägge ämnen i urinen.

När får patienterna nytta av din metod?
- Det patienter det framförallt gäller är äldre med demenssjukdom eller annat som gör att de själva har svårt att beskriva sina symtom. Och då kan läkare som möter de här patienterna, till exempel på äldreboende, ha nytta av metoden.

Hur känns det att vara klar med avhandlingen?
- Fantastiskt roligt. Jag har kunnat genomföra forskningen med stöd av landstinget genom Centrum för klinisk forskning här i Falun. Och jag har kunnat jobba halvtid på vårdcentralen under tiden.
De som deltog i studien bodde i Britsarvets vårdcentrals upptagningsområde 2003 och var över 80 år.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons