Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun ligger bra till vad gäller ekonomisk tillväxt genom kultur

Annons

Kultur är den viktigaste framgångsfaktorn för turism, säger Anders Lundgren, som pekar på en färsk undersökning.
- Det är viktigt för hela länet att Falun behåller sin plats som 26 av totalt 290 i landet när det gäller att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt genom kulturen.

Lundgren är projektledare för kommunens del av det kulturhus som diskuteras just nu. Dans, musik och teater ska samlas under samma tak, just nu är Kristinegymnasiets tak det hetaste.
- Men kulturens dilemma har alltid varit att dess värde är svårt att mäta. Lönar den sig? Hur får man fram siffror på det.

Spelar avgörande roll

Nu finns en undersökning som ITPS, institutet för tillväxtpolitiska studier, gjort på uppdrag av EU-kommissionen, berättar han.
- Bakgrunden är målet att EU ska vara den mest framgångsrika regionen i världen till 2010. Och då ingår även den kulturella sektorn eftersom allt fler insett dess värde.
Kultur och kreativitet spelar en avgörande roll när det gäller att attrahera investerare, kreativa begåvningar och turism, betonar han och pekar på undersökningen.
- Den här sektorn omsatte 654 miljarder euro inom EU 2003, mer än dubbelt så mycket som bilindustrin. Och den kreativa sektorn är den enda som växer sett till antal människor.
En undersökning från Göteborgs universitet visade också att Falun hamnar i topp i landet när det gäller att skapa ekonomisk tillväxt genom den kreativa sektorn, betonar han.

Skapa moteld

Det gäller att behålla den positionen och skapa en moteld till storstädernas attraktionskraft, menar han.
Varför måste det till en konsertsal med 800 platser för det?
- Det behövs en så stor sal för att få hit riktigt stora produktioner som kända musikaler och varför inte konserter med Charlotte Perelli. Men salen ska lätt kunna skärmas av till mindre uppsättningar.
Det ska rymmas totalt sju scener varav sex inomhus till allt från stråkkvartetter och kammarmusik till lokalrevyer i kulturhuset, säger han.
KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons