Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns kommundirektör Dan Nygren avgår

Falu kommuns kommundirektör Dan Nygren kommer att sluta sin tjänst som kommundirektör den 31 januari 2018.
Han berättar själv att anledningen till beslutet är SVT Dalarnas granskning.

Annons
På tisdagen kom beskedet från Falu kommun att kommundirektören Dan Nygren avgår. Han kommer dock att jobba kvar fram till den 31 januari 2018.

LÄS MER: Susanne Norberg (S) kommunalråd: "Vi respekterar hans beslut"

LÄS OCKSÅ: Rosén och Storck beklagar Nygrens avhopp

På tisdagen meddelade Falu kommun att kommundirektören Dan Nygren avgår.

Anledningen till beslutet är, enligt honom själv, den granskning som SVT Dalarna har gjort.

- Jag har största förtroende för Dan Nygren och tycker att det är oerhört tråkigt att han tagit beslutet att avgå som kommundirektör. Vi kommer att stötta organisationen i det här och börjar nu omgående arbetet med att rekrytera en ny kommundirektör, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S), till Falu kommuns hemsida.

LÄS MER: Kommuntopparna skrev på bolagsordning innan fullmäktige röstat – "Oerhört förakt för den lokala demokratin"

Dan Nygren uppger i ett personligt brev att han inte tänker kommentera avgången.

Nygren uppger att han, de senaste veckorna, blivit utsatt för en granskning av Sveriges Television Dalarna. Personligen anser Nygren att han upplevt en maktlöshet där granskningen gav en faktalös vinkling.

– De citat som användes från mig var kraftigt förkortade och tagna ur sitt sammanhang. För att jag skulle ha kunnat bemöta anklagelserna mot mig skulle jag ha behövt ”hänga ut” enskilda personer, vilket jag inte kan göra i den rollen jag har, skriver Nygren i sitt personliga brev.

2014: Samtliga fälldes i PEAB-härvan

Dan Nygren uppger i slutet av det personliga brevet att den typ av "mediala rättegångar", som han upplevt, kommer att göra det svårare att rekrytera till offentlig sektor i framtiden.

ERBJUDANDE: Läs allt – Köp PLUS

Dan Nygren meddelar att han inte lämnar någon kommentar om hans avgång.

SVT Dalarnas granskning har bestått i en rad avslöjanden i efterdyningarna efter PEAB-affären 2011. Det som granskats är direktupphandlingar och detaljer i PEAB-härvan som aldrig såg dagens ljus. Bland annat konstaterades det att kommunala tjänstemän mottog gåvor i snitt var femte dag under tre års tid. Det var en kultur, säger oppositionsrådet Mikael Rosén. Kommunalrådet Jonny Gahnshag säger motsatsen. Kritik riktades även mot kommunens hantering av direktupphandlingar, där revisionsbyrån KPMG gång på gång kritiserat Falu kommun angående detta.

LÄS OCKSÅ: Peabdömd kommunanställd i nytt blåsväder

Den 25 oktober i år avslöjades det också att kommundirektören Dan Nygren försökt avsätta förvaltningschefen Inger Klangebo. I grunden låg ett visselblåsarärende från februari samma år där Klangebo ska ha genomfört felaktiga direktupphandlingar samt tillskansat sig en utbildning värd 100 000 kronor. Signaturen var, enligt granskningen, Dan Nygren, som i sin tur hävdar att han agerade mellanhand. Revisionen friade Klangebo.

LÄS ÄVEN: Kommunal toppchef anklagar politiker för kränkande behandling

Vid ett senare tillfälle visade det sig också att Dan Nygren attesterat direktupphandlingar för tio gånger mer än Inger Klangebo. Klangebo slutattesterade fem fakturor till ett värde av 38 000 kronor efter att ha gjort pris- och leveranskoll. Dan Nygren slutattesterade 25 fakturor till ett värde av 440 000 kronor. Nygren gjorde, enligt granskningen, ingen pris/leveranskoll.

En vecka efter nyheten om direktupphandlingarna och att Nygren stod bakom visselblåsarärendet meddelade kommundirektören att han avgår.

Dan Nygrens personliga brev

"De senaste veckorna har Falu kommun, och kanske framförallt jag, kritiserats i en granskning av SVT. För mig personligen har det så klart varit jobbigt med den maktlöshet det innebär att känna att SVT redan innan bestämt sig för sin dramaturgi utan möjlighet att få fram fakta som kan balansera den vinklade bilden som gavs. De citat som användes från mig var kraftigt förkortade och tagna ur sitt sammanhang. För att jag skulle ha kunnat bemöta anklagelserna mot mig skulle jag ha behövt ”hänga ut” enskilda personer, vilket jag inte kan göra i den rollen jag har. Det skulle också inneburit att jag svikit de som vågat anmäla misstankar om oegentligheter (visselblåsare) och det kommer jag heller inte att göra. Jag väljer att behålla min integritet och etik. Jag kommer därför inte ställa upp på några intervjuer om detta.Medias roll är att granska och det är möjligt att sättet denna granskning är genomförd på anses vara ok, men jag själv har utifrån situationen kommit fram till mitt förhållningssätt. Jag anser inte att det är värt vare sig för mig eller mina anhöriga att utsättas för det här bara för att jag försöker göra mitt jobb. Förutsättningarna för mitt uppdrag har blivit väldigt svåra.Jag har därför tagit beslutet att sluta som kommundirektör med sista dag den 31 januari. Därefter kommer jag stå till den politiska ledningens förfogande tiden ut för mitt avtal 31/5 2019. Mina arbetsuppgifter kommer till att börja med vara ett antal projekt bland andra Smart Liv och Levande Landsbygd.Jag känner ingen bitterhet eller hämndbehov. Det har blivit nästan sju år i en utsatt roll som stundtals är väldigt påfrestande men samtidigt otroligt utvecklande och spännande år som jag är tacksam för att ha fått uppleva. Jag känner mig trygg i att sanningen alltid brukar komma fram till slut.Däremot känner jag ett ansvar för att hela bilden kommer fram. Jag kommer därför aktivt att medverka och bidra i eventuella rättsliga processer. Vi har närmare 5000 fantastiska medarbetare som gör ett otroligt och viktigt jobb. Denna typ av mediala ”rättegångar” kommer definitivt inte att göra det lättare att rekrytera till offentlig sektor framöver."

Mer läsning

Annons