Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns vatten ska hjälpa i Afrika

/
  • Faluns nya dricksvatten invigdes med hjälp av att representanter från Falu kommun, Borlänge och Falu Energi och Vatten provsmakade det nya vattnet.
  • Enligt Ann-Louise Ebberstein handlar
  • Anton Siljeström och Fredrik Rozén driver biståndsprojektet

Nu är Faluns nya dricksvatten officiellt invigt. Samtidigt var det boksläpp för "Faluns vattenhistoria", en bok som förhoppningsvis kommer göra skillnad för människor i Afrika.

Annons

– Det här är ett dricksvatten som är 125 år försenat.

Så inledde Reimer Pettersson, vattenchef på Falu Energi och Vatten, fredagens officiella invigning av Faluns nya dricksvatten från Badelundaåsen och Lennhedens vattenkraftverk i Boränge. Redan för två veckor sedan släpptes det nya dricksvattnet på till vissa områden i Falun. Efter sommaren kommer hela Falun dricka Borlängevatten.

Men projektet har haft en lång startsträcka. Redan för 125 år sedan fanns det långt gångna planer på att Falun skulle ta vatten från Badelundaåsen i Norr Amsberg. Om det, och mycket annat, berättas det i boken "Faluns vattenhistoria" av Ann-Louise Ebberstein, som släpptes samtidigt som invigningen av det nya dricksvattnet.

– Det är en bok för falubor, säger Ann-Louise Ebberstein. Den beskriver Faluns historia, fast sett ur ett vattenperspektiv. Man kan säga att det är vattnets resa.

Boken tar sin början på 1600-talet och rör sig fram till nutid. Några saker som tas upp är bland annat brännvin från Falun med tillhörande recept, vattenkraften vid Falu Gruva som en förutsättning för att Falun blev världens största kopparproducent, vårfloden 1916 när halva staden blev översvämmad och stadsbränderna i mitten av 1700-talet som man behövde mycket vatten för att släcka.

När Ann-Louise Ebberstein började skriva boken för två år sedan kunde hon inte mycket om vare sig Falun eller vatten.

– Det har varit en berg- och dalbana och nu är jag på toppen. Det är tufft att skriva en bok, men det är otroligt roligt.

Och med boken vill hon inte bara skänka glädje åt falubor. I och med ett samarbete med biståndsprojektet "Bara ett hål" är målet att faluborna ska få ett eget vattenhål någonstans i östra Afrika. För varje såld bok går 100 kronor till projektet, och om man lyckas samla ihop 75 000 kronor kommer det att borras ett vattenhål i en by i Afrika.

– Vattenhålet kommer försörja minst 500 människor, och bland annat innebära att de slipper gå långa sträckor för att hämta vatten, säger Reimer Pettersson.

Under invigningen av det nya dricksvattnet tackades en lång rad personer som varit inblandade i projektet att dra de 44 kilometer långa vattenledningarna från Borlänge till Falun. Invigningen hölls vid Falu vattenkraftverk, där stadens vattenhistoria började 1898.

– När vi står här på den här platsen är cirkeln sluten, konstaterar Reimer Pettersson.

Mer läsning

Annons