Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse och näringsförbud för företagarpar * Lät företagen betala egna kostnader

Annons

Kände faluföretagaren Göran Öhlin har ”systematiskt låtit sina bolag betala kostnaderna för byggnation, renovering och upprustning av privat egendom som inte haft med bolagens verksamhet att göra”.
Grovt försvårande av skattekontroll, enligt Falu tingsrätt.
65-årige Öhlin och hans hustru döms därför till vardera sex månaders fängelse och näringsförbud i tre år.

Göran Öhlin har genom familjens bolag projekterat 3G-nätet för mobiltelefoni. Han är under flera år citerad som ansvarig för utbyggnaden av nätet över i stort sett i hela landet. Öhlins företag har varit mycket framgångsrika. Av domen framgår att Öhlin och hustrun låtit företagen betala byggandet av deras hem utanför Falun
När misstankarna mot honom blev kända förnekade Öhlin kategoriskt brott. Falun tingsrätts dom visar något annat:
”Som redan konstaterats har bristerna i bokföringen haft en systematiskt karaktär. Den felaktiga bokföringen har skett med uppsåt och med det uppenbara syftet att dra ekonomiska fördelar av att låta bolaget stå för privata kostnader.”

Privat

Från att från början ha förnekat allt har makarna medgett att ”mindre fel insmugit sig i bokföringen”. Att bolaget kommit att betala privata kostnader säger de bero på att det fått vara så ”i avvaktan på årlig reglering av ekonomiska relationer mellan dem och bolagen”.
Under rättegången förklarade Öhlins hustru att två pärmar med fakturor till makarna privat stulits ur hennes rum och anklagade en anställd för stölden. Det avfärdas av rätten som påpekar att osanningen i sig förstärker bilden av ett uppsåtligt och systematiskt förfarande från makarnas sida.
En rad företagare och hantverkare som utfört arbeten på makarnas privatbostad har hörts som vittnen och under ed berättat att fakturorna gått till bolagen.

Inga undantag

Förutom att bolagen fått betala exklusiva byggnader och utrustning på makarnas egen ranchliknade anläggning har bolaget betalat renoveringar också av nära anhörigas bostäder. Båda makarna är tidigare helt ostraffade.
Falu tingsrätt finner dock brotten de döms för så förslagna och systematiska att de måste ge fängelse. Det noteras att processen dragit ut på tiden men konstaterar at detta inte kan räknas dem till godo. Den senaste förseningen berodde på att hustrun i februari begärde att få byta försvarare.
På motsvarande sätt motiveras näringsförbud av att makarna ”grovt åsidosatt” vad som ålegat dem och det systematiskt och för egen vinning.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons