Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran över för Runn

Annons

Vårfloden som är på väg kommer inte att drabba Falu kommun mer än vanligt.
-- Det ser tämligen normalt ut i kommunens flöden. Runn hotas inte av översvämning inte heller Carl Larssongården, säger Jan-Åke Holmdahl, säkerhetschef i Falun.

Mellan torsdag och fredag steg Runn sju centimeter och vattenståndet är nu 106,4 meter över havet.
-- Sjöns normala vattenstånd är 107,05. Slipper vi kraftiga vårregn finns ingen oro för översvämningar, säger Jan-Åke Holmdahl.
Det varma vårvädret som satt fart på växtligheten gör också att överflödigt vatten snabbt sugs upp.
-- Man tror nu att kulmen är nådd i Mockfjärd vid Västerdalälven och i Trängsletdammen vid Österdalälven finns det gott om plats för vårflodens vattenmassor, säger Holmdahl.
Sjön Runn töms också varje år för att vara som ett buffertlager om det blir kraftig vårflod. Meningen med tömningen är också att torrlagda bryggor och hamnar ska kunna ses över och repareras.

Att ha strandtomt

I bostadsområdet Skutudden bor vid Runns strand bland andra Agneta Fohlin. Vid hennes strandtomt är vattenståndet lågt och det ser ut att vara en bra bit till den normala sommarnivån.
-- Vi har bott här sen 1992. Ett år gick vattnet upp en bit på gräsmattan, men något allvarligt har aldrig inträffat, säger hon.
Har man strandtomt får man vara beredd på att det kan bli översvämning om det blir vårflod och kraftiga regn, menar hon.
Intill strandvillan ligger en nybyggd småbåtshamn för båtägare i området.
-- Det ska bli intressant att se hur den kommer att fungera när det normala vattenståndet rinner till, säger Agneta Fohlin.
Båthamnen ser ut att kunna ta emot åtskilligt med vatten innan den fylls till normalt vattenstånd.
Någon oro för vårfloden verkar det alltså inte vara för strandbor runt Runn.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se


Mer läsning

Annons