Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem LSS-verksamheter i Falun drivs nu i privat regi

/
  • Den första oktober blev Gerd Alm, i mitten, chef för Slussens dagliga verksamhet, som nu drivs i Carema orkidéns regi, dit Anders Tranberg och Anders Larshage kommer dagligen.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • -- Trivs inte personalen med att jobba i vårt koncept är det fritt att när som helst gå över till kommunens verksamhet, säger Bengt Marcusson, vd för Carema Omsorg.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON

Annons

I fem år med förlängning på två år ska Carema Orkidén driva fem LSS-verksamheter i Falu kommun.
Dit hör Ramvägens, Kvarnbergets och Björkens serviceboende, Bäckvägens gruppboende samt Slussens dagliga verksamhet, vilket är en liten del av kommunens totala LSS-verksamhet.
- Vi tog över verksamheterna redan första oktober, säger Bengt Marcusson, vd för Caremas verksamheter inom omsorg.
Totalt omfattar det 60 personer och 35 medarbetare.

Sju personer har valt att stanna kvar i kommunen medan 35 medarbetare har tagit tjänstledigt från kommunen och provar att arbeta för Carema under ett år. Lönen är densamma som hos kommunen.

”Viktigt att folk trivs”

- Trivs de inte att arbeta med vårt koncept går det naturligtvis att sluta när som helst under provåret. Det är viktigt att folk trivs med att arbeta för oss, annars är det bara att söka annat, säger Bengt Marcusson.
En av kommunens anställda som valt att gå över till Carema är Gerd Alm. Hon har tidigare varit omsorgsassistent på Slussens dagliga verksamhet och arbetar nu där som gruppchef.

Bra med krav

- Jag tycker det känns mycket bra. Vi har tidigare saknat kontroll och ledarskap. Det är bara bra att det ställs större krav på oss som jobbar här, säger Gerd Alm.
Efter en månad kan det vara svårt att göra en utvärdering, men Gerd Alm är nöjd.
Falu kommuns kontaktpolitiker för verksamheterna är Karin Larshage-Fransson, enhetschef med medarbetare i de olika verksamheterna. Hon är också nöjd.

Tryggt avtal

Malin Ragnegård, viceordförande för Kommunals sektion 10, anser att avtalet är tryggt.
- Vi ställde oss negativa från början med tanke på att ingen konsekvensanalys gjordes. Det kändes som om kommunen gjorde ett principbeslut, när de beslöt att lämna ut en viss del av omsorgen i privat regi. Men det finns ett samverkansavtal mellan kommunen och Carema, som gör att vi får regelbunden information om vad som gäller för personalen.
- Vi har inte heller sett att det skett några större förändringar på äldreboendena Norshöjden och Korsnäsgården, som Carema tog över i maj. Vi hoppas att det går bra, säger Malin Ragnegård.
Att ta över färdiga och redan uppbyggda verksamheter bör ju inte vara så krångligt kan tyckas. Dessutom är det kommunen som har kostnaderna för lokalerna.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons