Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig final på projekt Läskonster i Toftaskolan

/
  • En festlig skoldag i Toftaskolan, fylld av spännande berättelser avslutade läsprojektet om att lära sig lyssna, berätta och läsa böcker. Här sitter Maj Johansson och trollbinder eleverna med spännande folksagor.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER
  • Eleverna i Toftaskolan fängslade av att lyssna på tänkvärda berättelser.FOTO: ANNIKA BJÖRNDOTTER
  • Gästberättare Eamonn O´Reilly berättade om
  • Stadsbibliotekets Maj Johansson, ansvarig för projektet är själv en mycket skicklig sagoberättare. Det...
  • var...

Annons

Under onsdagen hölls på Toftaskolan sista delen i trestegsraketen Läskonster, ett projekt att inspirera barn att lära sig lyssna på berättelser och att själva berätta egna historier från hjärtat.
Skolans elever satt som tända ljus och bara lyssnade.

- Det är sista gången av fyra som vi träffar eleverna i Toftaskolan och finaldag så det blir lite extra festligt, sa Maj Johansson, från Kultur- och ungdomsförvaltningen och van att berätta folksagor för besökande barn på stadsbiblioteket.
Det är hon som tillsammans med bibliotekarie Britt-Inger Johansson kom på idéen att delta i stadsbibliotekets projekt Läskonster och välja ut en skola att arbeta med.
Valet blev Toftaskolan med 37 elever från förskoleklass till årskurs sex. Svensk biblioteksförening bidrog med medel till genomförandet.

Tidigare träffar

- Vi har haft bokprat i klassrummen, träffats i bokbussen och pratat böcker för att också stimulera barnen till läsning. De har också haft i uppgift att själva tänka ut en berättelse. Många tror att man måste ha varit med om något spännande för att ha något att säga.
Maj har lärt barnen att så behöver det inte alls vara. Det går att berätta om vad som helst i vardagen. Till och med en gummi-snodd som ligger på golvet kan leda till en berättelse.

Gästberättare

Till finaldagen hade Maj Johansson och Britt-Inger Johansson bjudit in två duktiga berättare, Lennart ”Fingal” Lindblom och Eamonn O`Reilly, som tillsammans med Maj bjöd på ett spännande ordfyrverkeri.
Lanthandeln i byn bjöd på kex och frukt efter att eleverna fått ta del av Fingals berättelse ”Leve konungariket Sverige”, Eamonn O´´Reillys ”Den lugna ön i det stormiga havet” och Maj Johanssons folksagoskatt om ”Häxor, grisar och osynliga elefanter”.
Med andra ord en festlig skoldag fylld av ord, tankar och kalla kårar.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons